Vstopnice za koncerte, oblačila, letalske karte, avtomobilske gume, zabavna elektronika – dandanes že skoraj ni več produkta ali storitve, ki je ne bi mogli naročiti in plačati iz varnega udobja domačega naslanjača. Pa je to udobje res varno? Z vse večjo razširjenostjo spletnih nakupov se pojavlja tudi vedno več spletnih prevarantov, ki prežijo na neprevidne nakupovalce.

Tveganje za spletno zlorabo vaše kreditne kartice lahko v veliki meri zmanjšate z upoštevanjem osnovnih pravil varnega spletnega nakupovanja.


1. Zaupajte svojemu občutku

Tako kot na ulici ne boste vstopili v trgovino, ki je ne poznate in se vam zdi sumljiva, tudi na spletu ne kupujte v spletnih trgovinah, za katere imate že na prvi strani slab občutek. Če med samim postopkom nakupa stran od vas zahteva preveč (osebnih) informacij, enostavno prekinite postopek in jo zapustite. Mogoče boste res zamudili izjemno priložnost za nakup, bolj verjetno pa se boste izognili stroškom in frustracijam, povezanim z zlorabo vaše kartice. Ima stran zastarel dizajn, čuden naslov ali kup pojavnih oken? Čimprej jo zaprite in pozabite nanjo.

2. Prepričajte se, da je spletna stran za nakup zavarovana

Podatke o svoji kreditni kartici vnesite samo na straneh, ki imajo zavarovan prenos podatkov. Zavarovano spletno stran prepoznate po URL-naslovu, ki se mora začeti s https://, in po ikoni ključavnice. S klikom na to ikono se vam pokaže informacija o digitalnem potrdilu, ki ga spletna stran uporablja. Če dobite opozorilo o potrdilu, se nakupu na tej spletni strani raje izognite.

Do spletnih strani za nakupe ne dostopajte preko povezav v ponudbah, ki jih dobite po elektronski pošti, ampak spletni naslov sami vnesite v brskalnik. 

3. Za nakupovanje ne uporabljajte javnih wi-fi omrežij   

Na večini brezplačnih in prosto dostopnih wi-fi vročih točk vaši podatki niso ustrezno zavarovani. Ko jih uporabljate, bodite še posebej pozorni na to, da takrat ne pošiljate podatkov, ki bi jih spletni goljufi lahko zlorabili. Še posebej to velja za podatke o vaši plačilni kartici, zato raje počakajte in nakup opravite preko varnega domače povezave.

4. Zavarujte tudi svoj računalnik

Namestite si primeren varnostni paket in ga tudi redno posodabljajte. Prav tako redno posodabljajte vaš brskalnik in operacijski sistem z varnostnimi posodobitvami. Mogoče se to zdi zapleteno, če niste ravno računalniški genij, vendar se večina programov posodablja avtomatično.

Prav tako uporabljajte močna gesla, ki so kombinacija velikih in malih črk, številk in vsaj enega posebnega znaka (npr. %, @, &). Ne uporabljajte gesel, kot so vaše ime, priimek, rojstni datum ali imena otrok, ampak uporabite domišljijo in ustvarite unikatne kombinacije.

5. Pazite pri uporabi mobilnih aplikacij

Veliko trgovcev že ima mobilne aplikacije za spletna naročila in nakupe. Preden si tako aplikacijo namestite na vaš pametni telefon, se prepričajte, da gre res za originalno aplikacijo trgovca in ne za imitacijo, namenjeno spletnim prevaram. Pomanjkanje ocen, pravopisne napake v opisu, pretirane zahteve za dovoljenja ali vaše podatke (še posebej o kreditnih karticah) so velikokrat znak, da aplikacija ni prava.

6. Redno preverjajte promet na kartičnih računih

Ne čakajte na mesečni izpisek, ampak vsaj enkrat tedensko preverite stanje in promet na svojih kreditnih karticah. Če opazite kakršne koli sumljive transakcije, takoj kontaktirajte svojo banko in skupaj z njimi preverite bremenitve. Ob vsakem spletnem nakupu shranite in natisnite kopijo računa ali potrdila o naročilu ter zneske primerjajte z zneski na kartičnem računu.