Počitnice, o katerih sanjamo, so zelo različne. Nekateri si zamišljajo oddih kot lenarjenje na dolgi peščeni plaži, drugi najdejo zadovoljstvo v razgledih z visokih vršacev, tretji bi obirali dišeče mandarine in četrti igrali golf. Nekatere sprošča mirovanje, drugi si odpočijejo ob številnih aktivnosti.

Za pravega pustolovca je poležavanje na plaži zabavno le, dokler v napeti kriminalki detektiv ne odkrije zlikovca. Po knjigi so na vrsti raziskovanje morskega dna, gradnja kamnitih formacij in odkrivanje skritih kotičkov v bližini šotora ali počitniškega apartmaja. Pravi pustolovec že po dnevu in pol natanko ve, kje se skrivajo morske špilje, s katere vzpetine se odpira najlepši pogled na bližnje otoke ob sončnem vzhodu in pri katerem domačinu si lahko za dan ali dva izposodi staro barkačo. Po dvainštiridesetih urah, enajstih minutah in štirih sekundah lenobnih počitnic se začne pravi pustolovec malce dolgočasiti, saj ga srbi raziskovalna žilica.

Tistim, ki počitnice radi preživljajo aktivno, obenem pa ljubijo udobje, je hišica na kolesih pisana na kožo. Ste na dopust poleg kovčka že kdaj vzeli tudi spalnico, kuhinjo, kopalnico in dnevno sobo? Popotovanje z avtodomom je nekaj posebnega: v ljudeh prebuja občutek svobode. V domu na kolesih lahko spontano odidete tja, kamor vam v tistem trenutku poželi srce.

Najem doma ali v tujini

Če potujete zelo daleč, je včasih smiselno, da avtodoma ne najamete doma, temveč opravite del poti kar z avtom. Dina in Nejc sta si zaželela preživeti poletne počitnice malce drugače. Vročina jima je zadnja leta presedala, že marca sta pričela načrtovati tritedensko popotovanje na sever Evrope. Kmalu sta ugotovila, da bosta prihranila pri najemu in pridobila čas, če prevzameta avtodom kar v Berlinu. Dnevni najem je bil tam v visoki sezoni 15 odstotkov cenejši kot pri nas, do dobrih tisoč kilometrov oddaljene metropole pa sta z avtom potrebovala dobrih 13 ur. Pri vožnji sta se menjavala in prenočila kar na cilju – v hiški na kolesih. S slednjo bi za isto pot potrebovala nekaj dodatnih ur, verjetno bi morala nekje tudi prespati. Avtodom namreč pri višjih hitrostih porabi ogromno goriva, zato je smiselno, da tudi po avtocesti ne vozite več kot 110 kilometrov na uro.

Pri najemu avtodoma bodite pozorni na sezono. Preverite, ali so med spomladanskimi ter jesenskimi prazniki cene v tujini nižje; drugod boste morda naleteli na sezono, ki v ceniku ni označena kot visoka. Ob tem ne pozabite, da boste morali v takšnem primeru vso prtljago spraviti v avto in jo do avtodoma pripeljati.

Cena seveda ne sme biti edino merilo. Vozilo naj bo dobro ohranjeno in redno vzdrževano, pred najemom temeljito preverite pogoje in vprašajte, ali vam je na voljo tudi asistenca.

Pri načrtovanju stroškov ne pozabite, da so cestnine, predornine in mostnine za večja vozila višje. Tudi za trajekt boste odšteli več. Če zavijete z glavnih poti, bo pot cenovno ugodnejša, pa tudi doživeli boste več.

Kam?

Z avtodomom ste kot hiter polž, ki nosi s seboj vse življenjske potrebščine. Hišica na kolesih je idealna za raziskovanje; izkoristite to in nikar ne obtičite na enem mestu. Raziščite vse, kar vas zanima, odkrijte stranpoti in se ustavljajte poljubno pogosto. Razlog za postanek in kratek škljoc je lahko čisto vsak lep razgled ob poti: ljubkih vasic, žitnih polj, jezerc, globokih kanjonov, živahnih mest in osupljive narave se boste nagledali ne glede na to, v katero smer se boste odpeljali. Večere boste preživeli ob improviziranem kuhanju in prijetnem druženju. Potovanja z avtodomom zbližujejo; kljub le nekaj kvadratnim metrom prostora pa lahko vsak od sopotnikov – če jih le ni preveč – še vedno poišče svoj miren kotiček.

Če se na pot z avtodomom odpravljate prvič, so čudovite destinacije Toskana, Hrvaška ali Koroška. Od doma so oddaljene kvečjemu nekaj ur vožnje. Opozoriti pa velja, da je ponekod bivanje v avtodomu izven urejenih kampov strogo prepovedano.

Dina in Nejc sta se v potovanja z avtodomom zaljubila. Poleg Toskane sta prevandrala Provanso, se odpeljala do Španije in nazaj, odkrila sta Severno Evropo, šarm Sicilje in Korzike ter Češko. Najbolj ju je očarala Norveška, saj je tam narava nepozabna: trava je zaradi obilice dežja še posebej zelena, v fjorde se spuščajo strme stene, ljudje so prijazni.

Z domom na kolesih se gibate svobodno. V milem junijskem jutru lahko pred njegovim pragom v provansalski vasici pijete črno kavo in uživate v rogljičku s čokolado, ki se topi v vaših ustih. Popoldne lahko v Andori poiščete debelo zaplato snega in okepate sopotnike, zvečer pa parkirate na plaži, odkolesarite do najbližje restavracije in si ob nežnem pljuskanju valov privoščite kakšen lokalni priboljšek. Čar takšnega potovanja je nepredvidljivost: pustite se presenetiti. Ne iščite cilja, rajši uživajte na tej posebni, svobodni in spontani poti.