Ko strokovnjake povprašate, kdaj je pravi čas, da začnete vlagati denar, je njihov odgovor vedno: “Takoj.” Če nimate dolgov in imate vsaj nekaj denarja “na strani” za nujne primere, lahko pričnete z investiranjem na dolgi rok. Na izbiro imate celo paleto možnosti – investicijo v sklade, trgovanje z vrednostnimi papirji, vlaganje v delnice podjetij ali pa v vse bolj popularne kriptovalute. Poleg teh izjemno likvidnih oblik naložb pa lahko uberete tudi drugačno pot: redkeje morda pomislite na zlatnino, starodobnike, umetnine … Vse to so naložbe, ki imajo poleg denarne vrednosti lahko tudi čustveno noto, ki jo prenašajo iz roda v rod. Spoznajte različne načine plemenitenja premoženja in izberite pravega zase.

#1 Nepremičnine

Nepremičnine so ena najpogostejših oblik vlaganja, pri kateri donos lahko ustvarite na dva načina: z rastjo cene ali najemnino, če se odločite za oddajo. Pri takšni naložbi lahko pričakujete stabilno rast cene na dolgi rok, v sorazmerju s stopnjo inflacije. Velikost, lokacija, starost in ohranjenost nepremičnin so eni izmed ključnih faktorjev določanja vrednosti nepremičnine, prav tako pa vplivajo tudi na to, ali bo nepremičnini skozi čas vrednost rasla ali ne, zato morate pred nakupom pošteno pretehtati številne postavke. Lahko se v bližini hiše zgradi nova avtocesta – ta lahko povzroča hrup in ovira pogled, kar znižuje ceno, lahko pa se cena zaradi dostopnosti prometnih povezav zviša. Zaradi dolgoročnih učinkov pa se, preden se podate v takšno investicijo, nujno vprašajte: “Ali sem zares pripravljen/-a čakati 10 let ali več, preden bom svojo naložbo lahko unovčil/-a?” Če je vaš odgovor ne, preverite še druge alternative, ki smo jih pripravili za vas.

#2 Zlatnina, srebrnina in dragi kamni

Že naše babice so vedele, kako dragocen je zlat nakit, zato so ga nosile le poredkoma, dedki pa so žepne ure skrbno čuvali za prihodnje generacije. Vrednost zlata na trgu skozi leta sicer niha, a še vedno velja za eno najbolj varnih investicij. Svoj denar lahko vlagate v zlat nakit, zlate palice (vrednost posamezne lahko presega več deset tisoč evrov) ali kovance – ti so na voljo tako v splošnih kot tudi omejenih serijah, ki jih delajo še toliko bolj dragocene. Podobno velja tudi za srebrnino, le da gre za praviloma nižje zneske kot pri zlatnini. Poleg plemenitih kovin pa se splača investirati tudi v drage kamne. Ti lahko krasijo zlate ali srebrne verižice, prstane, obeske ali pa gre za samostojne kristale. S svojim leskom in čudovitimi barvami navdušujejo predvsem rubini, opali, ametisti, če gre zaupati Jamesu Bondu, pa so le diamanti večni.

Pri plemenitih kovinah in kamnih gre večinoma za zelo majhne predmete, zato močno pazite na hranjenje. Da se slučajno ne izgubijo ali pa da ne pride do kraje, vam priporočamo, da jih hranite v banki ali pa v skritem sefu doma.

#3 Starodobniki

Ko govorimo o starodobnikih, najprej verjetno pomislimo na skrbno ohranjene avtomobile iz preteklih desetletij. Če se na sončno pomladno nedeljo odpravite na izlet, je zelo verjetno, da boste na cesti srečali spačka, fička, hrošča ali katerega od drugih kultnih starodobnih vozil. To so avtomobili, ki so dandanes namenjeni za vožnjo le še ob posebnih priložnostih – za razstave, shode ali pa nekajkrat na leto, ko je dobro zagnati motor in ga prebuditi iz spanca. Takrat si njihovi lastniki z veseljem privoščijo kakšen krajši izlet in uživajo ob vožnji, kot je nekoč bila, brez potovalnih računalnikov, navigacije in avtopilota. Podobno je tudi pri starodobnih motorjih, katerim vrednost tako kot tovrstnim avtomobilom vztrajno narašča, pri obojih pa se morate pred nakupom prepričati, da jih lahko ustrezno hranite in negujete. Običajno takšne starine večino leta preživijo v udobju zaprte garaže, pokrite z mehko rjuho, ki preprečuje, da bi se nabirala prah in umazanija. Ko kupujete starodobno vozilo, je dobro, da s seboj pripeljete nekoga, ki se nanje resnično spozna. Le navdušenci bodo prepoznali, ali so posamezni deli resnično avtentični ali pa so bili prebarvani, prelakirani ali zamenjani z novejšimi.

Starodobnik pa ni le skupni imenovalec za klasične avtomobile in motorje. Poleg vozil se namreč splača tudi investicija v starodobne naprave drugih vrst; ponovno so modni gramofoni luksuznih znamk, počasi se jim pridružujejo predvajalci mini diskov in kaset. Kdo ve, če bomo čez 15 let zbirali tudi stare predvajalnike CD-jev? Seveda pa predvajalnike dopolnjujejo tudi stare plošče, mini diski, CD-ji iz omejenih serij ali takšni z originalnimi avtogrami in posvetili glasbenikov. Zbirateljstvo kot investicija je izjemno popularno – nekateri zbirajo znamke, drugi stare igrače, lutke, igralne karte … Prav za vsakogar se najde nekaj!

Bi za plemenitenje svojega denarja izbrali vino? Prav posebno vino za naložbe je takšno, za katerega se predvideva, da mu bo vrednost v prihodnosti rasla. Tradicionalno med takšna vina spadajo arhivska vina in izjemni letniki določenih vinarjev. Ti lahko dosežejo ceno tudi nekaj tisoč evrov za steklenico. A pazite – tudi pri vinu in ostalih “starinah” se pred nakupom pozanimajte o pravilnem hranjenju, saj se lahko v nasprotnem primeru njihova vrednost zniža ali celo izniči. Načeloma sicer za starodobnike velja pravilo, starejše, bolj ohranjeno ali pa redkeje ko je, več je vredno.

#4 Umetnine

Če se odločite za investicijo v umetniško delo, vas najprej čaka kar precej raziskovanja – še posebej če se v teh vodah doslej še niste znašli. Najprej se odločite, koliko denarja ste pripravljeni vložiti v svojo novo umetnino, v mislih pa imejte tudi stroške hranjenja in vzdrževanja. Nato poskusite čim bolje spoznati svet umetnosti: obiščite lokalne galerije in preverite njihovo ponudbo, pokramljajte s kustosi in čim več sprašujte. Ne ogledujte si le del svetovno priznanih umetnikov, skupaj poiščite obetavne novince, saj lahko njihova dela čez čas postanejo zelo visoko (o)cenjena. Bodite potrpežljivi – strokovnjaki poročajo, da se investicije v umetniška dela obrestujejo šele po desetih letih ali več. Dobra lastnost umetnin je to, da njihova vrednost ni odvisna od borznega trga. Če se vam delnice v nekem trenutku lahko ne obrestujejo najbolje, bo umetnina obdržala svojo vrednost. Med njihove negativne lastnosti šteje predvsem nelikvidnost: to pomeni, da jih težko v kratkem času prodate in preobrazite nazaj v denarna sredstva, zato naj bo investicija premišljena.

V nekaj postavkah ste lahko spoznali drugačne načine za investiranje. Ste že pretehtali, kako boste oplemenitili svoj denar za prihodnost? Ste že pretehtali, kako boste oplemenitili svoj denar za prihodnost? Kaj pa če bi nekaj denarja vložili kar vase? Pri tem nimamo v mislih brezglavega zapravljanja, luksuznih počitnic ali pa dragega avtomobila – vložite denar v nekaj, kar vam bo pomagalo pri osebni ali strokovni rasti, vam lepšalo dni ali pa vam ponudilo malce sprostitve. V sorodnem članku spoznajte nekaj idej za vlaganje vase kot so mesečna vadba joge, enodnevni izlet z najbližjimi ali pa tečaj tujega jezika – verjamemo, da najdete nekaj, kar bo v vas prižgalo iskrico navdiha!