Menjava službe vedno predstavlja določen stres in negotovost, pogosto pa do zadnjega ni jasno, ali je odločitev prava. Mojca ni pričakovala, da se bo znašla v tem položaju, saj nove službe ni iskala, pač pa so ji oni poslali ponudbo. Ena od prijateljic jo je vprašala, če bi jo zanimalo, ona pa ni kategorično zavrnila, ampak je rekla: »Mogoče.« Kaj pa zdaj?

Malo nižja plača, ampak …

Kot o vseh ostalih stvareh, se je tudi o tem posvetovala s svojim možem.

»Najbolje, da narediš primerjavo,« ji je rekel. »Pluse in minuse zdajšnje službe ter pluse in minuse nove službe.«

»Plača v novi je malo nižja, ampak to ni vse,« je odvrnila. »Delajo namreč čisto drugače …«

V novi službi so ji med drugim ponudili možnost dela od doma, prilagodljiv delovni čas ter lastno parkirno mesto v kletni garaži. Tega do sedaj ni imela, v ponudbi pa je bilo še nekaj bombončkov, ki so jo močno privlačili, predvsem bolj ohlapna pravila glede delovnega časa. Res, plača ni vse. 

»Plača v novi službi je malo nižja, ampak to ni vse. Delajo namreč čisto drugače ….«

Ugodnosti, dodatki in bonusi

Plača je nedvomno pomembna, vendar pa imajo različne ugodnosti in dodatki včasih celo večjo težo od denarja. Denar namreč ne more odtehtati slabih odnosov v podjetju, dolge vožnje na delo in nazaj domov, težav s parkiranjem, v stroga pravila okovanega načina dela in drugih neprijetnosti. Nekatera podjetja so že ugotovila, da so zaposleni bolj zadovoljni, bolj zdravi in predvsem bolj učinkoviti, če jih delo in delovno okolje navdušujeta, zato so se spremenila, svoje zaposlene pa stimulirajo z vrsto najrazličnejših ugodnosti:

»Nekatera podjetja so že ugotovila, da so zaposleni bolj zadovoljni, bolj zdravi in predvsem bolj učinkoviti, če jih delo in delovno okolje navdušujeta.«

  • Možnost dela od doma in prilagodljiv delovni čas: z delom od doma se da prihraniti veliko časa (pot na delo in nazaj) in se izogniti širjenju okužb (npr. v zgodnji fazi prehlada, ko se že kažejo prvi znaki, bolezen pa še ni zrela za bolniško), tako delo omogoča boljši fokus (doma je več miru kot v t. i. open space pisarnah) in prilagajanje nepredvidenim situacijam. Pogoj za delo od doma pa so primerna vrste dela, sodobni komunikacijski kanali ter predvsem veliko discipline.
  • Lastni parkirni prostor: za vse, ki se vozijo z avtom in delajo v centru mesta, kjer so težave s parkirišči, je zagotovljeno parkirno mesto vredno suhega zlata!
  • Službeno vozilo, telefon in računalnik*: velik bonus, ki močno razbremeni družinski proračun, pomeni pa tudi veliko manj skrbi (servisi, menjava gum itn.). Pri tem je treba paziti, da na službenem računalniku nimate zasebnih datotek oziroma so te ločene od službenih (različni uporabniški profili), paziti na elektronsko pošto in podobno. Hmmm, ste pomislili, da bi namesto avtomobila vozili službeno električno kolo?
  • Dobra prometna povezanost: podjetja iščejo poslovne prostore, ki imajo blizu avtobusno ali železniško postajališče oziroma so blizu večjih vpadnic, obvoznice oziroma avtoceste, saj to zaposlenim omogoča več različnih možnosti za hiter prihod na delo in odhod domov v vseh razmerah.
  • Finančni bonusi: plačo lahko močno popravijo dodatni finančni bonusi, kot so trinajsta plača, božičnica, četrtletne nagrade, nagrade za določene projekte ali variabilni del plače, odvisen od uspešnosti. Predvsem slednji je odličen motivator za sposobne sodelavce.
  • Zavarovanja in varčevanja: nekatera podjetja skrbijo tudi za zavarovanje svojih zaposlenih (nezgodno, druga zdravstvena in poklicna zavarovanja), prispevajo del plačila za dodatno pokojninsko varčevanje ali podpirajo najrazličnejše varčevalne sheme.
  • Prijetno delovno okolje: svetle pisarne s pisanimi stenami in kavči, pikado na steni in namizni nogomet, košare s sadjem, brezplačna kava in drugi napitki, sejne sobe z visečimi mrežami, žoge namesto stolov, sestanki v senci na vrtu in še vrsta drugih pogruntavščin ustvarjajo delovno okolje, v katerem vladajo svetloba, optimizem, sproščenost in pozitivna energija. Zadnji hit so sobe, kjer si lahko zaposleni sredi dneva privoščijo tudi krajši krepčilni dremež.
  • Možnost izobraževanja: od interne knjižnice s strokovno literaturo do plačanih seminarjev ter šolnin za dodatno izobraževanje. Nekatera podjetja zaposlene spodbujajo tudi pri dokončanju ali nadaljevanju študija.
  • Šport in rekreacija: športno društvo znotraj podjetja je odlično za krepitev ekipnega duha in pripadnosti podjetju, omogoča sodelovanje na različnih prireditvah (plačana startnina, športna oblačila/dresi), podjetje lahko najame tudi dvorano za popoldansko in večerno rekreacijo.
  • Dopust in prosti čas: priljubljene »sindikalne« prikolice so zamenjali apartmaji in druge počitniške nastanitve, kjer lahko zaposleni cenovno ugodneje preživijo poletni ali zimski dopust.

»Zadnji hit so sobe, kjer si lahko zaposleni sredi dneva privoščijo tudi krajši krepčilni dremež.«

* – pri službenih vozilih so pogoji koriščenja vozil v zasebne namene urejeni z različnimi pravilniki, uporaba pa ni povsem brezplačna (plačilo bonitete).

Koliko je vreden vaš čas?

Mojca resno premišljuje o tem, kaj naj stori. Delo od doma se sliši strašno mikavno, pa parkirno mesto s tablico z njenim imenom tudi. Poleg tega v podjetju podpirajo dodatno izobraževanje in morda je res že čas, da se končno loti magisterija? Predvsem pa ji ustreza prilagodljiv delovni čas, saj bi lahko zjutraj v miru otrokom pripravila zajtrk in del službenih opravkov dokončala pozno popoldne ali zvečer.

»Vprašaj še za službeni avto,« se je zasmejal njen mož, Mojca pa mu je z nasmehom odgovorila: »Avto imam, bolj me mika rekreacija. Pozimi v telovadnici igrajo odbojko. Zvečer, dvakrat na teden. Saj boš ti tačas popazil na otroke, kajne?«