Kaj se skriva v omari?

Omare so polne, a ženske kljub temu tožimo, da nimamo ničesar za obleči. Poznano? Razlog po navadi tiči v impulznem, nepremišljenem nakupovanju. Namesto da bi kupile tisto, kar v resnici potrebujemo, kupimo tisto, kar nam je všeč ali pa je zelo ugodno. Morda je letos primeren čas, da poskusite takole.

Nakupovanje se ne začne v trgovini, ampak v domači omari. Oblačila preglejte in zložite,  predvsem pa iz omare odstranite vsa oblačila, ki jih ne nosite. Če jih niste oblekle v zadnjem letu, je malo verjetno, da jih boste v bodoče. V službo prav gotovo ne.

Nekaj spodbude, ko čistite omare:

 • Odstranite oblačila, ki so vam premajhna ali prevelika in jih zaradi tega niste oblekla vsaj eno leto.
 • V omaro ne sodijo poslovna oblačila, ki ste jih oblekli samo enkrat in nikoli več (oblačila, ki se zelo mečkajo, se slabo prilegajo ali si v njih nismo všeč).
 • Iz omare morajo tudi kosi, ki so obledeli ali obrabljeni. Če ste na kos zelo navezane, si kupite podobnega.

Postanite stilistka za en dan

Ko je omara pospravljena, je čas, da se lotite stiliranja. Stiliranje, torej kombiniranje oblačil in dodatkov, ki na koncu pripelje do željenega izgleda, je za nekatere užitek, za mnoge ženske pa nočna mora.

Cilj tega koraka je, da razmislite o svojem obstoječem in želenem videzu ter iz obstoječih kosov poskušate sestaviti poslovne stajlinge in ugotovite, kateri kosi vam resnično manjkajo. Na voljo so tudi profesionalni stilisti, ki svetujejo in pomagajo, vendar ob omejenem budgetu – recimo 150 evrov – ne pridejo v poštev.

Idealno bi bilo, da si zamislite in sestavite vsaj pet stajlingov (iz obstoječih kosov in novih, želenih kosov), v katerih se boste dobro počutili in si boste všeč.  To ne pomeni, da potrebujete za vsak dan ene hlače in tako naprej. Črne hlače, ki se vam lepo podajo, lahko nosite zelo pogosto, prav tako trenčkot ali usnjeno jakno.

Poslovna garderoba naj temelji na kakovostnih in nevpadljivih kosih

V poslovnem svetu v zadnjih letih pri ženskah prevladuje sproščeno eleganten stil oblačenja. Bolj zaostrene zapovedi poslovnega oblačenja običajno veljajo za vodstvene kadre, politike, zaposlene v zavarovalnicah, bankah in podobnih ustanovah.

Poslovna garderoba naj – ne glede na stil oblačenja – temelji na kakovostnih ključnih kosih oblačil (trenčkot, jakna, hlače ali krilo), ki jih med sabo kombinirate in jih popestrite s kakim detajlom.  V pomoč nekaj ključnih kosov oblačil za prihajajočo pomlad:

 • trenčkot ali tanjši plašč – v črni, sivi ali kamelji barvi, primeren za deževno vreme;
 • krajša jakna nevpadljive barve, ki se lepo prilega vaši postavi (sako, usnjena jakna …);
 • elegantne ali športno-elegantne črne hlače, ki pašejo k vsemu;
 • bela srajca ali bluza – preverite, ali vam je prav tudi v sedečem položaju;
 • dva para kakovostnih čevljev, ki ustrezajo vašemu slogu in so primerni za celodnevno nošenje;
 • torbica, primerna za pogosto uporabo in kombiniranje – usnjena, če je le mogoče.

V kolikor vam manjkajo ključni kosi, je smiselno, da investirate vanje. Zapomnite si! En ključen kos poslovne garderobe, ki ga rade in pogosto nosite, je vreden veliko več, kakor polna vrečka znižanih oblačil, za katere ne veste prav dobro, kako jih boste kombinirale.

 Moda: vodilo, ne slepilo!

Če se je pri ključnih kosih oblačil bolje držati klasike, pa si več sproščenosti in mode lahko privoščite pri ostalih kosih. Moda letošnje pomladi je zelo pisana in raznolika. Nekaj namigov:

MODNE BARVE POMLADI 2019: KAKO JIH VKLJUČITI V POSLOVNO MODO?

BEŽ IN ZEMELJSKI TONI

Moda poslovnim ženskam narekuje stajlinge v nevtralnih bež barvah in to od glave do pete. Kaj pravite na bež trenčkot in klasično bluzo ter krilo v malo temnejšem zemeljskem tonu? Zemeljski toni delujejo sofisticirano in sveže. Prav gotovo imate v omari kak lep bež kos. Razmislite o nakupu še kakega iste barve in ga kombinirajte z obstoječim.

RUMENA

Rumena je "must have" barva letošnje pomladi. Če želite biti tudi v službi prava modna osveščenka, si privoščite jakno, pulover ali krilo rumene barve.  Tako boste prav gotovo opazne in opažene. Je pa res, da se takih kosov oblačil pogosto hitro naveličamo in se nam že po nekaj nošenjih zdi, da smo vedno oblečene v isto oblačilo. V tem primeru rumeni prepustimo kak manjši, cenejši kos garderobe – majico ali srajco.

NEONSKE BARVE – ORANŽNA, RUMENA, ZELENA, MODRA, VIOLA

Kričeče, neonske barve najdemo povsod – od jaken, majic, srajc do hlač. Delujejo zelo sveže in moderno. Če so tudi vas zapeljale, nikar z njimi ne pretiravajte, saj se boste jakne v neonsko zeleni barvi naveličale enako hitro kakor rumenega sakoja. Morda za začetek razmislite o neonsko oranžnem ali lila laku za nohte ali pa izberite kak kos oblačila z detajlom v neonski barvi. Pri pretirani uporabi različnih barv bodite zmerne, saj mešanica različnih barv hitro lahko deluje ceneno in neprofesionalno.

 ŽIVALSKI VZORCI

V poslovni modi je prostora za leopardje in podobne vzorce bolj malo. Še posebej če stajling ni premišljen. Zato naj tudi tukaj velja pravilo manj je več. NAMIG! Ženstveni salonarji z živalskim vzorcem se odlično podajo k zgoraj omenjenemu stajlingu v bež odtenkih.

PIKE

Črno-bela pikasta bluza pod črno jakno. Pikast damski šal. Pikast detajl na jakni. Seveda. Odlična ideja za modno popestritev pomladanske garderobe, ki deluje sveže in mladostno.

Projekt: Osvežitev poslovne garderobe za 150 evrov

Topli pomladni dnevi povzročajo težave mnogim damam, ko zjutraj pred omaro razmišljajo, kaj obleči. Še posebej letos, ko je pomlad potrkala na vrata tako zgodaj. Mnoge si še nismo opomogle od zimskih razprodaj, prav tako še nismo uspele pokazati novih zimskih kosov, ki smo jih na razprodajah ujele.

Kako torej z omejenim budgetom vnesti v poslovno garderobo nekaj pomladne svežine?

 • DAMSKA RUTA ALI ŠAL! Nepisano pravilo pravi, da je ob menjavi letnih časov smotrno menjati garderobo postopoma. Jutra so še mrzla, primerna za zimske jakne in plašče. Kape in debele šale, ki ste jih nosile pozimi, nadomestite z damsko ruto. Lepa ruta ali šal v svežih barvah bo pika na i celotnega stajlinga, prav tako bo poživila enobarvno srajco, ki jo nosite že dlje časa. Dražje blagovne znamke pogosto prodajajo rute in šale po nesorazmerno visokih cenah, glede na kakovost in poreklo. Rute in šale primerljive kakovosti lahko najdete tudi pri trgovcih s tako imenovano hitro modo, vendar po občutno nižjih cenah, ki se gibljejo okrog 15–20 evrov. Seveda so na voljo tudi cenejši izdelki, ki pa so navadno slabše kakovosti oziroma so iz cenejšega materiala.
 • MODNE HLAČE IN TO NE IZ JEANSA! Večina žensk ne mara kupovati hlač, prav tako se bojimo eksperimentirati z različnimi kroji. Običajno imamo v omari nekaj hlač, ki jih uspešno kombiniramo s čimerkoli. Če želite torej nekaj novega, svežega, razmislite o novem modelu hlač, drugačnem od ostalih, ki jih imate v omari. Letošnja moda ponuja kar nekaj novosti, ki jih doslej ni bilo moč najti na policah (široke hlačnice, poudarjen pas …). Preizkusite, kaj vam pristaja, in si privoščite nove modne hlače. Nekatere znamke jih ponujajo za zelo zmerne cene, lahko jih dobite že za 40 evrov ali manj.
 • SUKNJIČ! Poslovna moda kliče po suknjiču, saj le-ta dela prave čudeže. Tudi v kombinaciji z jeansom ali najpreprostejšo bombažno majico daje vtis urejenosti in je resnično ključni kos poslovne garderobe. Če ga še nimate v omari, izberite črnega ali v kaki drugi nevtralni barvi. Če pa jih nosite pogosto, je morda čas za malce drugačen kroj ali barvo. Barvo suknjiča izberite glede na čevlje in torbice, ki jih imate v omari in ki jih boste oblekle k suknjiču. Cene kakovostnih suknjičev priznanih blagovnih znamk so kar visoke, zanje je pogosto treba odšteti 130 evrov ali več. Seveda je mogoče najti primerljive kose pri trgovcih nižjega cenovnega razreda, kjer se cene gibljejo okrog 50 evrov.
 • »IT« SRAJCA SEZONE! Naj bo modna barva, vzorec ali model. Ali pa ovratnik, ki se zaveže kot pentlja. Letošnjo pomlad si privoščite srajco, ki je tako super, da jo boste hotele nositi vsak dan. Ker vam pristaja in se v njej počutite dobro. Nosite jo samostojno, morda s kakim lepim kosom nakita ali ruto. Letošnja moda ponuja veliko lepih srajc. Pri izbiri bodite pozorne na material, ki diha in se enostavno vzdržuje. In od katerega je običajno odvisna tudi cena. Kakovostno srajco, ki jo lahko pogosto nosite in enostavno vzdržujete, lahko najdete že za kakih 35 evrov. Ime blagovne znamke in zahteven surovinski sestav oblačila pa sta navadno najpogostejša dejavnika, ki omenjeno ceno srajce podvojita ali potrojita.
 • NOGAVICE! Marsikatera dama bi pogosteje oblekla krilo ali obleko, a kaj ko zjutraj, ko se oblači, ugotovi, da nima pravih hlačnih nogavic. Te se rade strgajo in obrabijo, zato jih je treba redno obnavljati. Črna obleka, ki jo občasno nosite že več sezon, bo tudi letos delovala sveže, če jo popestrite z novimi hlačnimi nogavicami. Pri vzorcih se sicer priporoča zmerna zadržanost, a glede na pestro ponudbo je na voljo mnogo primernih kosov. Enako velja za tanke mrežaste nogavice, ki jih nosite k hlačam. Nikoli jih ni preveč. Že majhna investicija v nogavice – recimo 10 evrov – prihrani marsikatero zagato pri oblačenju.