Vsakodnevna rutina nam olajša marsikatero izbiro. Vsako jutro jesti enak zajtrk, lepotičiti se z isto maskaro in šminko ali vedno oblikovati brado na enak način, iti v službo po isti poti in se po tej tudi vrniti; kako zelo lažje je, ko o stvareh ne razmišljamo, ampak jih samo storimo. V rutini se počutimo varno, a hkrati se je sčasoma naveličamo, postanemo apatični in zdolgočaseni. Drugačnost je tista, skozi katero v resnici rastemo. Če se tudi sami najdete v zgornjem opisu (pa naj gre za katero koli življenjsko sfero), preberite, kako se znebiti okovov svojih navad.

#1 Zavedajte se svoje rutine

Prvi korak naredite že s tem, da svojo rutino prepoznate. Vaša cona udobja je sestavljena iz navad, ki so postale tako avtomatizirane, da v njih ni kančka tveganja. So sicer prijetne, a tako zelo dolgočasne. Da boste lahko iz rutine pobegnili, morate ugotoviti, kaj vas v njej zadržuje. Morda se vam nekega dne pojavi misel, da vas vsakoletni dopust na isti lokaciji precej dolgočasi. Tja hodite, ker veste, ob kateri uri je treba na plažo, da dobite najboljše mesto pod borovci, poznate pekarno z najboljšimi slaniki in na pamet lahko zrecitirate meni bližnje “konobe”. Naveličanost nad (po)znanim vas morda spodbudi, da raziščete še kaj novega.

#2 Poiščite otroka v sebi

Kaj je tisto v vašem življenju, kar vas nemudoma spravi v dobro voljo? Poiščite iskrice v majhnih stvareh; morda je to druženje s prijatelji ob žaru, likovno ustvarjanje, reševanje križank, sprehod s psom ali pa enodnevni izlet na drugi konec Slovenije – izbira je vaša! Saj kdaj pa kdaj resnično prija preždeti nedeljsko popoldne na kavču ob televiziji, a naj vas ta cona udobja ne omejuje preveč. Vsak teden si vzemite nekaj časa in energije za zabavne prigode.

#3 Eksperimentirajte s svojim izgledom

Že leta in leta sanjate o svetlih pramenih s tehniko balayage, pa vaše lase še vedno krasi naravna rjava? So kavbojke in majice s kratkimi rokavi postale vaša uniforma, čeprav tako zelo občudujete ljudi, ki po mestu pohajkujejo urejeni od glave do pet? Drznite si obleči nekaj drugačnega. Z najbolj modno ozaveščenim prijateljem ali prijateljico se podajte v šoping in izberite en videz za začetek. Morda vas bodo občutek samozavesti in številni komplimenti spodbudili, da tiste stare kavbojke potisnete daleč v notranjost omare. Moda je lahko nadvse zabavna, samo upati si morate!

#4 Prerazporedite svoje pohištvo

Pravijo, da naš dom odraža naše počutje; če se vam trenutno zdi, kot da se vrtite v začaranem krogu, se to najverjetneje pozna tudi v vaših notranjih prostorih. Razmislite, kako bi pohištvo v vaši spalnici, dnevni sobi ali pa jedilnici lahko prerazporedili, da bi vaš dom malce zadihal. Znebite se nepotrebne navlake in stvari, ki vam niso več všeč, ter si privoščite kakšno novo blazino, nekaj zelenja ali pa preprogo – z malenkostnimi spremembami bodo vaši prostori zasijali v popolnoma novi luči. Seveda pa se lahko lotite tudi popolne prenove. V članku 6 korakov do prenovljenega doma preberite, kako.

#5 Odkrijte nova poslovna obzorja

Če je vaša rutina povezana z delom, ki je ponavljajoče se in vam ne postavlja dovolj velikih izzivov, poiščite drugo službo. A ne katero koli – ne iščite podobnih delovnih mest, kot je vaše sedanje, saj se bo rutina kaj kmalu znova pojavila v vašem življenju. Ne obremenjujte se s kategorijami in panogami, pri sebi razčistite, katere so vaše kompetence in kakšna delovna mesta bi jih potrebovala. Takšen pogled na delo vam morda prinese popolnoma nepričakovano karierno smer ali pa motivacijo za delo na kompetencah, ki bi jih potrebovali za svojo sanjsko službo. V videu si oglejte, kako je svoje življenjsko poslanstvo v ličenju našla Nina Žižek.

#6 Odpravite se na spontan izlet

Včasih vse preveč načrtujemo do potankosti, nato pa smo razočarani, ko se kakšna zadeva izjalovi. Če se na pot odpravite spontano, se znebite visokih pričakovanj, zato je lahko vaša izkušnja toliko prijetnejša. Rezervirajte last minute vikend počitek v krasni Logarski dolini – ali pa se tja odpravite kar takoj po petkovi službi, brez rezervacije. Presenetite svojo drago osebo in jo odpeljite na izlet v neznano; morda lahko zaradi praktičnosti le namignete, če bo tam potrebovala kopalke ali zimsko bundo. Na spontan izlet se lahko odpravite tudi s čisto pravo hišico na kolesih. V sorodnem članku si preberite, kako in kam na pot z avtodomom.

#7 Prevetrite svoj vsakdan

Naj bo vsak vaš dan malce drugačen. Če se običajno rekreirate v večernih urah, se na tek odpravite zjutraj pred službo. Če je vaša pot na delo in nazaj vedno ista, se naslednjič odpravite po daljši, a morda prijetnejši. Morda ste bolj introvertiran tip človeka, a to ne pomeni, da ne smete kdaj pa kdaj tudi tvegati; naključen pogovor z neznano osebo vam lahko prinese novo prijateljstvo, službo ali celo ljubezen. Preizkusite se v kakšnem novem hobiju ali pa obudite starega; pobrišite prah z notnih črtovij in po nekaj letih zopet poprimite za inštrument, prepotite se na skupinski vadbi, vpišite se na kuharski tečaj – morda vas nova aktivnost spodbudi k spremembi življenjskega sloga. Sprememba je lahko še posebej zanimiva, ko govorimo o hrani. Najbrž imate nekaj najljubših restavracij, ki jih občasno obiskujete. Že pred prihodom običajno točno veste, kaj boste naročili in kako bodo to postregli. Kaj če bi naslednjič naročili nekaj drugega ali pa še bolje – šli jest drugam? Tudi če vam prija udobna cona najljubšega obroka v najljubšem lokalu, svojim brbončicam privoščite nekaj novega. Čisto mogoče je, da vas za vogalom čaka še ena restavracija ali jed, ki bo romala na vaš seznam najljubših.

Ko spremenite svoje vsakodnevne procese in dodajate malce raznolikosti, vas bo ta potisnila iz sive monotonije v nove dogodivščine. Ne potrebujete velikih sprememb – že majhne lahko imajo vpliv. Zna se sicer sčasoma zgoditi, da ponovno padete v rutino, a takšno, ki bo za vas mnogo prijetnejša.