»A ti res ne pečeš kruha?«, je presenečeno vprašala kolegica, ki se je nedavno navdušila nad peko. »Pa saj je čisto enostavno«, me je bodrila. Sledila je izmenjava izkušenj in obsežen foto dokazni material. Kruh iz treh različnih mok; pirin kruh, kruh z drožmi, lično oblikovane žemljice, preprost kruhek, ki uspe prav vsakemu.. Vsakemu? »Da bi zamesila in sama spekla kruh?«, sem se skeptično spraševala. »Če ne bo šlo drugače, ti za naslednji rojstni dan kupimo kuhinjskega robota«, je sklenila prijateljica. Z njim in preprostimi recepti, ki jih na spletu kar mrgoli, bojda uspe prav vsaki..

Nasveti izkušenih, ki bodo olajšali (prvo) domačo peko

Pregovor »vaja dela mojstra« menda še posebej velja pri peki kruha. Izkušnje in trohica eksperimentalne žilice sta najboljša popotnica za odličen kruh po vašem okusu. Poleg tega je koristno poznati vsaj osnovne zakonitosti priprave in domače peke.

Kvas(ovke)

Krive so za »napihnjenost« in voljnost, prav tako vplivajo na okus. Če vam je všeč močnejši okus po kvasu, uporabite svež kvas, za blažji okus pa suh kvas.

Če je sredica pečenega kruha zbita, je testo premalo vzhajano.

V zadnjem času je zelo razširjena in moderna peka kruha z drožmi. Povedano preprosteje, gre za domač »vzgojen« kvas. Priprava zahteva kar veliko potrpežljivosti in eksperimentiranja, zato je peka tega kruha morda primernejša za izkušenejše.

Krive so za »napihnjenost« in voljnost, prav tako vplivajo na okus. Če vam je všeč močnejši okus po kvasu, uporabite svež kvas, za blažji okus pa suh kvas.

Moka

Testo iz pšenične, pirine, ječmenove in ržene moke lepo vzhaja, zato je sredica mehka in voljna.  

Druge vrste mok, na primer ovsena ali koruzna, pa se najbolje obnesejo, če jih mešamo z eno od mok, bogatih z glutenom (na primer s pšenično moko). Tako preprečimo, da bi bilo testo preveč zbito.

Polnozrnate moke so bogate z vlakninami, tekstura sredice pa je nekoliko bolj zbita. Alternativa polnozrnati moki je, da v testo dodamo kuhana in ohlajena zrna žit, iz katerih je moka, ki smo jo uporabili v testu.

Zamesimo testo

S tem ko testo mesimo in gnetemo, vplivamo na voljnost sredice. Intenzivno gnetenje uporabljamo za moke, ki vsebujejo gluten, na primer pšenično moko. Pri tej nalogi se namesto vas odlično obnesejo kuhinjski roboti.

Če uporabljamo brezglutenske moke, na primer za koruzni ali ržen kruh, je potrebno manj intenzivno gnetenje, saj z gnetenjem testo postajalo lepljivo. Na splošno velja, da manj ko ima moka glutena, manj jo je treba gnesti.

Vzhajanje

Ko maso zamesimo, je čas za vzhajanje. Med vzhajanjem testo »raste«. Čas vzhajanja je odvisen od sestavin, temperature in vlage.

Testo pustimo vzhajati tako dolgo, da naraste za dvojno količino ali še dlje.

V pečico

Testo v pečici sprva še »raste« in se dokončno oblikuje. Čas peke je odvisen od mnogih dejavnikov, zato je potrebno sproti spremljati dogajanje v pečici in se po  občutku in preteklih izkušnjah odločiti, kdaj  je peke dovolj.

Če želimo, da ima kruh lep lesk, testo pred peko premažemo z rumenjakom. Za rustikalen, lepo zapečen videz pa testo pred pečenjem posujemo z belo moko.

Če je skorjica pretrda, smo kruh predolgo pekli na prenizki temperaturi.

Recepti za 100% uspeh

Domač bel kruh

Potrebujemo:
– 1 kg kakovostne bele moke
– 2 žlički soli
– 0,5l olja
– 0,5l tople vode
– 1 dl mleka
– 1 žlica sladkorja
– 1,5 kocke kvasa (63 g)

V posodico nalijemo 1 dl mleka in ga nekoliko segrejemo. V sredino nasujemo 1 žlico sladkorja in povrh nadrobimo kvas. Pustimo na toplem, da vzhaja.

Na leseni deski pripravimo moko. Na vrhu naredimo jamico, vanjo vlijemo olje, dodamo sol in vzhajan kvasec. Premešamo in počasi dodajamo toplo vodo. Testo dobro premesimo in gnetemo vsaj 10 minut.

Testo položimo v pomokano posodo, in pustimo da vzhaja. Kadar se količina testa podvoji, ga še enkrat pregnetemo in oblikujemo v hlebček.

Hlebček položimo na pekač, obložen s peka papirjem. Pečemo približno 50 minut pri 180 stopinjah.

Ko je kruh pečen, ga ovijemo v suho krpo in pustimo da se ohladi. Najbolje je, da se ohlaja na dvignjeni površini ali rešetkah, da zrak enakomerno kroži.

Ržen kruh za začetnike

Potrebujemo:
– 1 kg ržene moke
– 2 vrečki suhega kvasa
– 2 mali žlički soli
– 1 dl olivnega olja
– 7,5 dl vode

V skledi zmešamo moko, kvas in sol. V jamico dolijemo olje in malo vode. Gnetemo z mešalnikom. Med gnetenjem dodajamo preostanek vode. Najprej gnetemo počasi, s količino dodane vode pa hitrost povečujemo.

Ko postane testo gladko, ga oblikujemo in pustimo vzhajati. Po eni uri vzhajanja testo ponovno pregnetemo (tokrat ročno) na pomokani površini in ga oblikujemo v željeno obliko.

Hlebček položimo na pomokan pekač in ga pustimo vzhajati še 15 minut. Med tem pečico segrejemo na 180 stopinj. Preden kruh vstavimo v pečico, ga povrhu zarežemo z ostrim nožem. Pečemo približno 1 uro. Bolj ko ga bomo zapekli, debelejša in trša bo skorja.

Vroč kruh zavijemo v krpo in počakamo, da se ohladi.

Žemljice na hitro

Za 8 žemljic potrebujemo:
– 500 g moke
– 1 kocka svežega kvasa (42 g)
– 5 dag masla
– 1 žlička soli
– 1 žlička sladkorja
– 1 žlica olja
– 1,4 dcl mleka
– 1,4 dcl vode

Zmešamo moko in sol. Ostale sestavine damo v mešalnik in dobro premešamo. Zmes iz mešalnika prilijemo k moki in pregnetemo.

Oblikujemo svaljek in ga razrežemo na osem enakih kosov. Iz vsakega oblikujemo žemljico. Pri oblikovanju žemljic si lahko pomagamo z ročajem kuhalnice.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Žemljice zložimo na pekač obložen s peka papirjem in vstavimo v pečico. Po desetih minutah zmanjšamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo še 20 minut.

Pa dober tek!