Jutro po božiču, zunaj naletava sneg, vi pa v udobju naslonjača ob kaminu počasi srkate domač zeliščni čaj. Otroci zajtrkujejo, partner pa preverja, ali je vse nared za skok na bele strmine. Neprimerljivo raje bi danes uživali ob knjigi v toplem zavetju, kot pa se podili navzdol po bregu pri −10 stopinjah, a kaj, ko so bile smučarske karte zopet tako zelo drage, “stran pa že ne bomo metali”. Kolca se vam po sončnih žarkih, namakanju v morju in barvitih koktajlih. Sklenete, da boste naslednjič vložili veto – namesto smučanja raje v tople kraje! Čeprav se nam potovanja v daljne kraje zdijo pregrešno draga, pa so lahko bistveno cenejša, če upoštevate nekaj trikov, ki smo jih pripravili za vas.

#1 Kdaj rezervirati dopust?

Verjetno najpogostejše vprašanje, ki se pojavi, ko govorimo o rezervacijah. Naš nasvet? Čim prej – danes, jutri, ta vikend. Raziskave kažejo, da so leti okoli praznikov sprva na voljo po čisto običajnih cenah, nato pa se dražijo s številom prodanih sedežev in približevanjem dopustniških dni. Last minute ponudb tik pred ali po božiču praviloma ni – še posebej če izbirate sončne destinacije.

Najpopularnejši ponudniki prenočišč bodo imeli v začetku decembra že popolnoma zapolnjene kapacitete za čas okoli praznikov ali pa jim bo ostalo le še nekaj sob, ki jih bodo zaradi velikega povpraševanja podražili. Nekateri so pri postavitvi cen pretirano optimistični, zato sredi decembra spustijo cene le zato, da napolnijo kapacitete. Ne zanašajte se na to, da bo ravno vaš izbrani hotel v predbožičnem času ponudil prenočišče po izjemno ugodni ceni, obstaja pa možnost, da boste v bližini našli tekmeca, ki želi z nizkimi cenami privabiti “zamudnike”.

#2 Bodite fleksibilni

Fleksibilnost glede datumov, časa in kraja odhoda je ključnega pomena, ko želite odpotovati med prazniki. Najbrž se vam zdi mamljivo dopust rezervirati ravno med 24. decembrom in 5. januarjem, da izkoristite dela proste dni, kajne? Kaj pa če vam povemo, da tako poleg vas razmišlja še na tisoče ljudi v Sloveniji in na milijone drugod po svetu? Tudi letalske družbe in hotelirji se tega zavedajo, zato bodo okoli teh datumov podražili svoje storitve. Poskusite raje ostati kakšen dan več ali pa manj, saj so lahko razlike v cenah letalskih vozovnic kar stoodstotne.

Pri iskanju letalskih povezav ne vpisujte želenih ur leta. Verjamemo, da bi vam močno ustrezal let v petek pozno popoldne, da lahko v miru zaključite delovni teden, otroci pa šolske obveznosti, a ravno leti sredi dneva so običajno najdražji. Če boste ujeli let med 5. in 7. uro zjutraj ali pa po 20. uri, bo cena praviloma nižja.

Še en uporaben nasvet glede fleksibilnosti je ta, da iščite lete z različnih letališč. Čeprav vam ljubljansko morda pričara občutek domačnosti, boste boljše povezave (in cene) morda našli na Dunaju, v Celovcu, Zagrebu, Trstu ali pa Milanu. Splača se raziskati, saj si boste lahko z malo iznajdljivosti pošteno znižali ceno letalskega prevoza. A bodite pozorni, da pri načrtovanju vključite tudi malce bolj nevidne stroške – prevoz do letališča, zakup prtljage, rezervacija sedeža …

#3 Nizkocenovci niso nujno najbolj ugodni

Ko iščete letalske povezave, vas lahko hitro očarajo ugodne cene prevozov, kot jih ponujajo nekatere nizkocenovne družbe. A ne pograbite takoj najcenejše opcije – najprej obiščite spletno stran ponudnika in se pozanimajte o dodatnih stroških. Nekateri letalski prevozniki ponujajo brezplačno prtljago do 8 ali 10 kg v specifičnih merah; običajno lahko z manjšim kovčkom potujete nekje do sedem dni, še posebej če greste v tople kraje, kjer se boste oblačili v lažja in tanjša oblačila. Pri določenih nizkocenovnih prevoznikih pa boste tudi najmanjši dodaten kovček morali doplačati. Če potujete za več kot teden dni, bo kabinski kos prtljage hitro premajhen, plačilo za prijavljeno prtljago pa je danes že skoraj standardna praksa. V tem primeru priporočamo, da jo prijavite že ob rezervaciji vozovnice, kar vas bo namreč stalo od 15 do 30 € v eno smer, ob prijavi na letališču pa boste za 20-kilogramski kovček plačali kar 60 € ali več.

Poleg prtljage vas po žepu udarijo tudi z drugimi storitvami, ki se vam morda zdijo samoumevne – na primer rezervacija sedeža. Tudi če naenkrat kupite dve vozovnici, ni nujno, da bo družba potnika posedla skupaj. Če želite to zagotoviti, morate doplačati za rezervacijo sedežev, seveda v obe smeri. Potem pa so tu še stroški hrane in pijače na krovu, brezžični internet in uporaba multimedijskih zaslonov. Želeni leti bodo morda na voljo z bolj odročnih letališč, zato imejte v mislih tudi stroške prevoza in parkiranja, vse skupaj pa lahko nanese več, kot bi plačali za let pri običajni letalski družbi. Pred rezervacijo torej preberite drobni tisk in si pomagajte z obiljem znanja, ki ga ponuja internet.

#4 Na dopust z agencijo? Zakaj pa ne!

Tradicionalni počitniški paket zajema vse v enem – agencija vam uredi let, povezave z letališča, prenočišče, nekateri pa ponujajo še dodatne aktivnosti na destinaciji. Ker agencije zakupijo “na veliko”, imajo s partnerji (tj. letalskimi družbami, hoteli, prevozniki) posebne pogodbe, ki jim omogočajo rezervacijo po nižji ceni. Ne glede na to, da od vsakega paketa vzamejo agencijsko provizijo, vas lahko ravno zaradi takšnih posebnih ponudb dopust stane manj, kot če bi ga organizirali sami. Tu pa velja nenapisano pravilo – paketi so običajno cenejši, ko gre za sedem-, deset- ali štirinajstdnevna potovanja. Če se na počitnice odpravljate za krajši ali pa daljši čas, na manj obiskano destinacijo ali pa bi želeli obiskati več krajev, je s cenovnega vidika bolje, da stvari vzamete v svoje roke. Mimogrede – če ne želite celotnega agencijskega paketa, si lahko preko agencije zagotovite tudi samo letalsko vozovnico, ki je dostikrat cenejša kot pri letalskem prevozniku.

Pogosto lahko opazite, da različne turistične agencije ponujajo zelo podobna potovanja in izlete. Če navežete stik z njihovimi agenti, se morda lahko pogajate glede cen in vsebine ponudbe, še posebej če lahko dokažete, da vam druga agencija ponuja več za isto ceno. Lotite se raziskovanja in ugotovite, kateri paket je najbolj prilagojen vašim željam – in žepu.

#5 Na katere destinacije odpotovati?

Mit pravi, da naj bi bile novoletne počitnice cenejše v državah, kjer ne praznujejo božiča. Z gotovostjo lahko trdimo, da to ne drži – namreč, tudi hoteli v tropskih območjih cene prilagajajo glede na globalno povpraševanje, lokalne kulturne značilnosti pa pri tem ne igrajo velike vloge. Ker številni turisti prihajajo iz držav, kjer praznujejo božič, tudi na turističnih destinacijah zvišajo cene zaradi povečanega interesa. Naj vam predlagamo le nekaj toplejših destinacij, ki vam lahko ogrejejo srce v božičnem času: za tiste, ki ne želite odpotovati na drug konec sveta, so odlična izbira južnoevropske destinacije, kot npr. Malta, Španija, Portugalska ali Sicilija, malce dlje ležijo Madeira, Kanarski otoki ali Tunizija, za pravo tropsko doživetje pa se odpravite na Tajsko, na Bali ali pa v Srednjo Ameriko. Praviloma boste za letalsko karto odšteli več, tam pa boste zapravili manj.

Že veste, kje boste letos pričakali Božička?