S kartico Mastercard lahko brezgotovinsko plačujete na različnih prodajnih mestih v Sloveniji in tujini, ki so označena z znakom Mastercard – v trgovinah, restavracijah, hotelih, bencinskih servisih in drugod. Plačujete lahko tudi prek spleta, opravljate rezervacije in svoje plačilo enostavno razdelite na obroke.  

Prilagodite jo svojemu načinu življenja

Sami lahko določite, kako boste poslovali s kartico, in njeno uporabo povsem prilagodite svojim potrebam:

 • izberite višino limita, ki ga potrebujete,
 • izberite dan poravnave obveznosti,
 • naročite dodatno kartico (za osebe, starejše od 15 let).
Poravnava obveznosti

Poraba na kartici se obračuna za obdobje enega meseca in se poravna na datum poravnave v mesecu, ki ga sami določite ob naročilu kartice in prilagodite svojim prejemkom (plača, najemnina …). Izberete lahko 8., 18. ali 28. dan v mesecu, obračunsko obdobje pa se pri vsakem izbranem datumu zaključi osem dni prej:

Konec obračunskega obdobjaZapadlost plačila
Zadnji dan v preteklem mesecu8. v mesecu
10. v mesecu18. v mesecu
20. v mesecu28. v mesecu
Dodatna kartica

Dodatno kartico lahko naročite za osebe, starejše od 15 let (zakonec, partner, otrok, sorodnik …). Dodatna kartica se glasi na ime uporabnika dodatne kartice in ima svojo številko. Tudi za dodatno kartico lahko določite limit, a le v višini določenega odstotka limita na osnovni kartici (od 10 do 100 % limita na osnovni kartici).

Izkoristite vse koristi limita

Limit, ki vam ga odobri banka na podlagi vaših prilivov in obveznosti, predstavlja vašo »kreditno sposobnost« in poslovno politiko banke. Omogoča vam, da lahko brezskrbno nakupujete in si privoščite tudi večje nakupe. Če ga potrebujete, lahko banko zaprosite tudi za (začasno) povečanje limita.

Višina nakupa je odvisna od višine neporabljenega limita na vaši kartici Mastercard Sparkasse. Limit na kartici se zmanjša za celoten znesek plačila. Sprosti se mesečno s plačilom posameznega mesečnega obroka, obveznosti na kartičnem računu pa lahko tudi sami predčasno poravnate. Višino razpoložljivega limita lahko vedno preverite v M.Stiku in Net.Stiku.

Več o limitu si preberite v prispevku Kako je določen limit na plačilni kartici?

Naročite svojo kartico Mastercard!

Spremenite način, kako plačujete za svoje nakupe, poenostavite si življenje in si zagotovite celovit pregled nad svojimi izdatki. Za naročilo kartice boste morali izpolniti vlogo, ki si jo lahko sami natisnete ali izpolnite v poslovni enoti. V vlogi za svojo kartico boste določili vse zgoraj naštete prilagoditve za svojo kartico: dan poravnave, limit, morebitno dodatno kartico.

Za obisk poslovne enote, kjer boste pri osebnem svetovalcu oddali ali izpolnili vlogo in se posvetovali o možnostih kartice, se lahko oglasite v poslovni enoti ali naročite na obisk preko spletnega obrazca.

Po odobreni vlogi boste prejeli kartico in številko PIN v dveh ločenih pošiljkah in z nekajdnevnim zamikom. Številke PIN si ne zapisujte, temveč si jo zapomnite!

Po prejemu kartico podpišite in jo začnite uporabljati. Pri prvi brezstični uporabi boste morali plačilo ne glede na višino zneska potrditi s številko PIN. 

Kartica je veljavna do zadnjega dne v mesecu, ki je naveden na sprednji strani kartice (09/21 na primer pomeni, da je kartica veljavna do 30. 9. 2021). Če kartice mesec pred iztekom njene veljavnosti ne odjavite, boste na svoj naslov prejeli novo kartico.

Spremljanje prometa na kartici

Promet na kartici lahko spremljate v elektronski banki, mobilni banki in z opozorili o plačilih, izpiski o prometu pa so lahko v elektronski ali papirnati obliki.

Akcije in druge ugodnosti

Z uporabo kartice lahko tudi sodelujete v različnih nagradnih žrebanjih in uživate v drugih ugodnostih. Spremljajte akcije in izkoristite dodatne ugodnosti kartice Mastercard.

Želimo vam veselo nakupovanje z vašo novo kartico!

Kaj vse še morate vedeti o uporabi kartice

Potrjevanje spletnih plačil

Z januarjem 2021 se spreminja način potrjevanja spletnih plačil s kartico Mastercard in Maestro, ki vam bo omogočal še bolj varno in enostavno spletno plačevanje. Stranke Sparkasse boste plačila potrjevale s svojo novo mobilno banko M.Stik.

S prehodom na nov način bo za potrditev vaših spletnih plačil in nakupov po novem zahtevana prijava v mobilno banko M.Stik.

Kako bo po novem potekala potrditev spletnega nakupa s kartico Mastercard?

Oglejte si video, ki prikazuje, kako poteka celoten potek potrditve nakupa s kartico Mastercard ali Maestro prek spleta.

Plačilo z lahkoto razdelite na obroke

Po vsakem nakupu v vrednosti najmanj 50 EUR boste prejeli sporočilo SMS. Če nanj odgovorite v 30 minutah po nakupu, lahko plačilo razdelite na do 12 obrokov.

Postopek nakupa in plačevanja na obroke

Nakup na obroke s kartico Mastercard Sparkasse je diskreten, enostaven in varen, pri izpolnjenih določenih pogojih pa ga izvedete v nekaj enostavnih korakih:

 1. Opravite nakup s svojo kartico Mastercard Sparkasse.
 2. Na svojo mobilno številko po vsakem nakupu prejmete brezplačno samodejno varnostno sporočilo SMS.
 3. Pri nakupih nad 50 € prejmete v varnostnem sporočilu SMS tudi unikatno kodo za obročno plačilo.
 4. V 30 minutah odgovorite na sporočilo SMS, izberite želeno število obrokov in vpišite unikatno kodo.
 5. Ob izpolnjevanju spodnjih pogojev boste na svojo mobilno številko prejeli potrdilo o plačilu na obroke.

Pogoji nakupa na obroke

 • Nakup na obroke je mogoč v višini razpoložljivega limita na vaši kartici Mastercard Sparkasse*,
 • minimalni znesek nakupa na obroke je 50 €,
 • za nakup na obroke se lahko odločite v roku 30 minut po opravljenem plačilu,
 • izberete lahko od 2 do 12 obrokov,
 • strošek posameznega obroka je 0,99 EUR.

* Višina nakupa je odvisna od višine neporabljenega limita na vaši kartici Mastercard Sparkasse. Limit na kartici se zmanjša za celoten znesek plačila. Sprosti se mesečno s plačilom posameznega mesečnega obroka. Višino razpoložljivega limita lahko vedno preverite v Net.Stiku.

Nakupujte varno, brezstično in brezskrbno!

Pri denarju je varnost vedno na prvem mestu. Varnost pri uporabi kartice Mastercard vam zagotavljajo brezstična tehnologija (NFC), Mastercard SecureCode, možnost omejitve višine avtomatskega plačila, osebna varnostna koda PIN ter samodejna opozorila o porabi.

Varnost pri uporabi kartice Mastercard zagotavljajo različne tehnologije in postopki, in sicer:

 • brezstična tehnologija (NFC),
 • Mastercard SecureCode,
 • možnost omejitve višine avtomatskega plačila,
 • osebna varnostna koda PIN,
 • opozorilo pri doseženem skupnem znesku avtomatskih plačil (50 €),
 • možnost mesečnega spremljanja prometa prek elektronske banke Net.Stik in mobilne banke M.Stik.

Brezstična tehnologija (NFC – near field communication) omogoča, da kartice ni treba vstaviti v režo terminala POS, temveč jo le prislonite. Plačilo je opravljeno po zvočnem in/ali svetlobnem signalu. Pri nakupih do 25 EUR potrditev s številko PIN ni potrebna, potrjujete le večje zneske oziroma ko skupen znesek plačil v enem dnevu preseže 50 EUR. Brezstično plačevanje je mogoče na vseh prodajnih mestih oziroma terminalih POS, označenih s simbolom.

Prav tako lahko brezstično kartico uporabite za dvig gotovine na bankomatih, označenih s tem simbolom.

Izgubljena ali ukradena kartica

V primeru izgubljene ali ukradene kartice takoj pokličite v 24-urni kontaktni center Bankart na telefonsko številko 01 583 41 83 in kartico blokirate.