Letos bodo prazniki za mnoge potekali malce drugače, ampak hej, tudi to ima svoje prednosti! Namesto norenja po nakupovalnih središčih, gužvanja na prazničnih sejmih in zmrzovanja na ulicah se lahko razvajate v toplem objemu svojega doma. Kaj potrebujete? Za začetek praznično »playlisto« in še filme, knjige ter družabne igre. Pa seveda svoje najnajdražje. Spodaj vam predstavljamo nekaj finih idej.

Obvezna praznična »playlista«

 1. Carol Of The Bells – John Williams
 2. Driving Home for Christmas – Chris Rea
 3. Sto idej – zalagasper
 4. Have Yourself a Merry Little Christmas – Frank Sinatra
 5. Do They Know It’s Christmas – Band Aid
 6. Thank God It’s Christmas – Queen
 7. Happy Christmas War Is Over – John Lennon
 8. Fairytale Of New York – The Pogues
 9. Na božično noč – Pop Design
 10. Let it Snow! – Dean Martin
 11. All I Want for Christmas Is You – Mariah Carey 
 12. Last Christmas – Wham
 13. Bela snežinka – Veter
 14. Santa Baby – Eartha Kitt
 15. Santa Claus is Comin’ to Town – Bing Crosby
 16. Jingle Bell Rock – Bobby Helms
 17. Run Rudolph Run – Chuck Berry
 18. Božična – Iztok Mlakar
 19. What Christmas Means To Me – Stevie Wonder
 20. Silvestrski poljub – Alfi Nipič

Novo leto, 00:00, ta pesem in poljub tvoje drage oziroma dragega. Kar že malo kičasto.

Seznam filmov

1. Sam Doma (1990)

Klasika, brez katere praznikom nekaj manjka, ne glede na to, kolikokrat ste si že pogledali te filme. Pika. Filmska uspešnica ima še 4 nadaljevanja, a žal nas Kevin in druščina v originalni igralski zasedbi navdušujejo le še v Sam doma 2. Je pa letos Catherine O’Hara poustvarila svoj znameniti krik, ko so Kevina (spet) pozabili doma. Video je, seveda, v trenutku postal viralen.

2. Polarni vlak (2004)

Družinska animirana pustolovščina spremlja dečka, ki počasi izgublja vero v Božička. Nekega večera pa doživi veliko presenečenje, ko je povabljen na nepozabno vožnjo s Polarnim vlakom, ki naj bi ga popeljal na severni pol. Na potovanju deček spoznava pravi pomen božičnega čudeža, ki se razkrije šele takrat, ko vanj resnično verjamemo. Udobno se namestite, Polarni vlak vas bo odpeljal čudežni dogodivščini naproti.

3. Čudež na 34. ulici (1994)

Brezčasna filmska klasika. Film iz leta 1994 ostaja prikupno praznično razvedrilo še danes, ko Mara Wilson, ki se v filmu sprašuje, ali Božiček res obstaja, šteje že 33 let. Seveda pa si lahko ogledate tudi izvirni črno-beli film iz leta 1964, ki ima že 4 priredbe.

4. Pisma Sv. Nikolaju (2011)

Pisma Sv. Nikolaju je poljska megauspešnica izpod rok slovenskega režiserja Mitje Okorna. Zaradi velikega uspeha prvega dela na Poljskem (najbolj gledan film tistega leta) so mu sledila še tri nadaljevanja, a brez Mitje v vlogi režiserja. V filmu se prepletajo zgodbe med seboj nepovezanih likov, katerih usode združijo drobna naključja in kanček prazničnega čudeža in se spletejo v zgodbo o upanju in ljubezni. Pripravite robčke, smeh in solze zagotovljene.

5. Harry Potter maraton (2001–2011)

19 ur in 39 minut – naj se čarobna pustolovščina prične! Življenje Harryja Potterja se za vedno spremeni, ko mu velikan z zmršenimi lasmi in divjo brado na njegov 11. rojstni dan dostavi pismo in nepričakovano novico. Zgodba o mladem in pogumnem čarovniku ter njegovih prijateljih, ki v sebi skriva več kot le domišljijsko zgodbo za otroke, je obnorela cel svet.

5. Pravzaprav ljubezen (2003)

Britanska moderna klasika z zvezdniško zasedbo – Hugh Grant, Keira Knightley, Liam Neeson, Colin Firth, Rowan Atkinson … Zgodba spremlja osem parov v prazničnem Londonu. Malo cukra, malo grenkobe in veliiiiko britanskega humorja.

7. Počitnice (2006)

Romantična komedija, v kateri spremljamo v ljubezni razočarani Angležinjo (Kate Winslet) in Američanko (Cameron Diaz), ki želita uiti turobnim mislim in spremeniti svoje okolje. Tako dekleti leta 2006, ko še nismo poznali platforme Airbnb, za praznike zamenjata dom in v novem kraju ju nepričakovano čaka ljubezen. Kdo bi si mislil. Pocukran film, a z lepim sporočilom in kot nalašč za dolge decembrske večere.

8. Čudovito življenje (1946)

Še ena večna klasika. Spremljamo Georga Baileya, ki je tik pred tem, da na božični večer stori samomor. V seriji retrospektivnih zgodb spoznamo njegovo življenjsko zgodbo, ki ga je pripeljala do skrajne točke, na pomoč pa mu priskoči angel, ki mu pomaga pokazati vrednost življenja. Film je prejel 5 nominacij za oskarja.

9. Kako je Grinch ukradel božič (2000)

Če nisi ljubitelj/ica pocukranih prazničnih filmov, si pač … malo Grinch. In to je film zate. Posnet po klasični otroški zgodbi Dr. Seussa. V njej spoznamo ciničnega, neprijaznega, nestrpnega, navihanega in kar malce zlobnega zelenega možica, ki se odloči ukrasti božič.

10. Umri pokončno (1988)

Še nekaj za ljubitelje akcije. Ta akcijska klasika ne postreže s pričakovanimi prazničnimi zapleti, a ker se zgodbi prvega in drugega dela franšize odvijata na božični večer, je ta film prava izbira za tiste, ki bi gledali božični film, a niso ljubitelji jelenčkov, sani in romantike.Seznam knjig

1. Ti povem še eno zgodbo? – Jorge Bucay

To so zgodbe, v katerih se bo našel prav vsak bralec. Zgodbe, ki otroke uspavajo, odrasle pa budijo. Argentinec Jorge Bucay, mojster pripovedovanja zdravilnih zgodb, je eden najbolj priljubljenih in branih psihoterapevtov na svetu. Velja si prebrati kar vse njegove knjižne uspešnice.

2. Sveta noč, zgaran na moč – Adam Kay

Adam Kay nas je s svojim zdravniškim dnevnikom Tole bo bolelo spravil v smeh in solze in enako lahko pričakujete od nove knjige, kjer opisuje praznične nezgode in prigode. Od sedmih božičev, ki so se zvrstili med njegovo zdravniško kariero, jih je kar šest prebil v službi.

3. Andersonove pravljice – Hans Christian Andersen

Nikoli nisi prestar za brezčasne in čarobne Andersonove pravljice! Stanovitni kositrni vojak, Deklica z vžigalicami, Snežna kraljica, Kraljična na zrnu graha, Grdi raček, Cesarjeva nova oblačila in mnoge druge, v katerih H. C. Andersen nagovarja bralce vseh generacij. »Cel svet je zakladnica čudes, a smo tako navajeni nanje, da jim pravimo običajne reči,« je zapisal veliki danski pravljičar.

4. Kilometer nič – Lora Klinec

Če so kolesarske dirke tudi vas prikovale pred televizijske zaslone, potem se obvezno potopite v rdeče obarvan svet, poln adrenalina, kjer vam bo avtorica skušala približati navijaško pustolovščino s prve vrste, podkrepljeno z objektivnimi poročili o dirki (La Vuelta 2019, kjer je slavil Primož Roglič) in teorijami cestnega kolesarstva. Top izbira za vse športne navdušence.

5. Prodajalnica sanj – Jojo Moyes

Jojo Moyes je ganila bralce po vsem svetu s svojo največjo uspešnico Ob tebi, zdaj pa vas bo osvojila z zgodbo o prijateljstvu, pogumu in ljubezni.

Družabne igre

1. Monopoly

Ta klasična namizna igra se vam verjetno skriva kje doma in čaka, da jo znova potegnete na plano. Vstopite v vznemirljiv svet poslovanja, trgovanja in prekupčevanja z denarjem, nepremičninami in drugim imetjem. Modernejša različica vsebuje že bančni POS terminal, vsak igralec pa namesto bankovcev dobi kar svojo bančno kartico. Vsaj ravnanju od jeze zmečkanih bankovcev se boste ognili.

2. Catan

Catan je ena najbolj priljubljenih namiznih strateških iger. Ste naseljenec neobljudenega otoka Catan, kjer še s tremi naseljenci trgujete s surovinami z otoka, gradite ceste, naselja ter mesta in bijete trgovsko bitko za gospodarja otoka. Pripravite se na osvajalsko pustolovščino!

3. Človek ne jezi se

Človek ne jezi se je klasična družabna igra, primerna za vso družino. Ker je enostavna in sila zabavna, je bila to verjetno ena prvih iger, ki ste se jo naučili kot otroci. Je pa tudi ena tistih iger, pri kateri se vedno skregamo z vsemi. Ne se preveč jezit, no!

4. Activity

Igra Activity zagotavlja zabavo za vso družino. Kombinacija treh iger spodbuja kreativnost pri igralcih, ki tekmujejo v parih, saj morate pojme s kart predstaviti z risanjem, razlago ali pantomimo.

5. Ime, priimek, država, žival, predmet …

Kako se ta igra sploh zares imenuje? Super popestritev za zimske večere, pa še možgančke boste dobro razgibali. Potrebujete le list papirja in pisalo, da narišete stolpce za kategorije: ime, priimek, žival, rastlina, hrana, predmet, mesto, država, reka, poklic, pa še kakšne dodatne se lahko spomnite. Na določeno črko morate najti besedo za vsako kategorijo in ko prvi konča, končate še vsi ostali. »Stoooooop!«