Strokovnjaki pravijo, da v veliki meri denar ni to, kar določa (ne)srečo na delovnem mestu – neprijetni odnosi s sodelavci, nejasni cilji, premalo avtonomije in podobni kazalniki so tisti, ki običajno prepričajo nekoga za zamenjavo. Ljudje približno tretjino svojega življenja preživimo v službi. Ni treba, da vam je prav vsaka minuta dela v užitek, a ravno tako ni treba, da ste zaradi njega nesrečni. Čedalje bolj znano je dejstvo, da plača še zdaleč ni najbolj pomemben dejavnik pri zamenjavi službe, če pa se najdete v eni ali več točkah v nadaljevanju, je morda čas, da stopite korak naprej na vaši karierni poti. In kdaj bolje je to storiti, kot ravno v začetku novega leta?

#1 Delo vas dolgočasi

Nedvomno ste se že sami (ali pa kdo od vaših bližnjih) kdaj znašli v situaciji, ko vam je bilo v službi udobno. Imeli ste dnevno rutino, naloge pa ste vestno kljukali eno za drugo. Točno ste vedeli, kaj morate pri posamezni postavki narediti, zato to delo ni zahtevalo preveč truda. Bili ste sicer dokaj zadovoljni, a zdolgočaseni. Služba, ki za vas ne predstavlja vsaj malce izziva oz. vas ne potisne iz cone udobja, lahko močno omejuje vaš karierni napredek. Lahko zdrsnete v začaran cikel slabih delovnih navad, kot so igranje igric ali brskanje po spletu med delovnikom samo zato, da mine čas. Prav tako se vam lahko zmanjša motivacija za delo tudi takrat, ko se prikaže priložnost za kaj bolj drznega.

Razmislite o svoji krivulji učenja na delovnem mestu. Ko ste pričeli, ste morali najverjetneje v kratkem času vase vsrkati ogromno informacij, nato je sledilo obdobje piljenja veščin v skladu z zahtevami in nato – ravnina, ko ste se naučili že skoraj vse, kar se na danem mestu da. Ali imate na tej točki možnost napredovanja na višji položaj? Če ne, raje prekinite cikel in poiščite novo službo – takšno, ki vam ponuja izzive in rast.

#2 Odnosi vam jemljejo užitek do dela

Bodimo realni, vsak gre komu kdaj po domače rečeno na živce. Neizogibno je, da se boste s sodelavci ali nadrejenimi kdaj sporekli, saj z njimi preživite veliko časa – kar tretjino svojih dni. Manjši ali večji konflikti so normalen del delovnega procesa, če se pojavijo le tu in tam. A če “tu in tam” postane stalnica, potem se pojavi težava.
Negativni odnosi in napetost v komunikaciji lahko privedejo do bridkega občutka vsakič, ko se lotite nove delovne naloge. Ali mislite, da boste svoje delo še vedno lahko opravljali tako dobro, kot če teh frustracij ne bi bilo? Najverjetneje ne.

Razmislite, kaj vas v podjetju zares moti. Gre morda za osebnostne lastnosti neke osebe, okoliščine, delo samo ali pa način komunikacije? Izjemno pomembno je, da določite ključne faktorje in ste nanje pozorni tudi, ko iščete novo zaposlitev. Morda takoj na razgovoru ne boste mogli presoditi, kdo izmed bodočih sodelavcev ima za vas prijeten značaj in kdo ne, a že po dialogu s sogovornikom lahko morda izveste malce več o odnosih, ki vladajo v podjetju ali na določenem oddelku. Nasmeh in način, kako vas pozdravijo v pisarni, občasen sproščen klepet izza računalniških zaslonov … ali pa stroga, zadržana drža, ko vstopate v prostor, in zatopljenost v delo vam lahko povedo marsikaj. Dobri odnosi med sodelavci so recept za uspeh, razlaga sorodni članek – preberite si, na katerih šestih podpornih točkah naj bi sloneli in kakšnih se raje izogibajte.

Včasih se posameznik znajde v podjetju, kjer vladajo resnejše težave, kot npr. mobing, nadlegovanje, izsiljevanje, diskriminacija in podobno. Takšne razmere močno otežujejo delo in lahko celo vplivajo na vaše zdravje, zato vam svetujemo, da se v tem primeru čim prej znebite dotične službe in si poiščete delo drugje.

#3 Prejeli ste mamljivo ponudbo

Posameznike, ki svoje delo opravljajo z odliko in presežki, hitreje opazijo tudi izven organizacije, v kateri so zaposleni. Podjetja želijo kaliti najboljše na nekem področju, zato nove rekrute pogosto iščejo tudi pri konkurentih. Recimo, da vas je pred kratkim kontaktiral agent zaposlitvene agencije ali pa kadrovik nekega podjetja in vas povabil na razgovor pri konkurenčnem podjetju, hkrati pa že navedel značilnosti delovnega mesta, s katerimi vas želi pridobiti na svojo stran: višja plača, fleksibilen delovni čas, možnost dela od doma, izobraževanja … Če se znajdete v takšnem položaju, vsekakor pretehtajte vse možnosti. Potencialnega zaposlovalca povprašajte vse možno – zanima naj vas kultura podjetja, delovanje, način dela itn. Ker so vas kontaktirali sami, pomeni, da si vas želijo v svojem podjetju in da vam bodo ponudili toliko več, da vas dobijo.

Dobra ponudba pa vas lahko tudi spodbudi, da od svojega trenutnega delodajalca zahtevate več. Morda vas zaradi zunanje ponudbe tu čaka povišica, napredovanje ali kakšne druge prednosti, zaradi česar morda ne boste več želeli zapustiti trenutnega podjetja. Če pogajanja v trenutnem podjetju ne bodo uspešna, pa le zagrabite priložnost in obrnite nov list v svoji karierni zgodbi.

#4 Potrebujete službo, prilagojeno vašemu (novemu) življenjskemu slogu

Predstavljajte si, da se znajdete v situaciji, ki je že (ali pa bo kmalu) obrnila vaše življenje na glavo. Povodi so lahko različni – prva nosečnost, pomoč ostarelemu družinskemu članu, bolezen, začasna izguba vozniškega izpita ali pa selitev v kraj, ki leži uro vožnje stran. V prvih treh primerih boste potrebovali več časa za družino ali zase. Služba morda ne bo mogla več biti na prvem mestu, saj boste spremenili svoje prioritete. Morda boste potrebovali kakšen dan več bolniške, kakšen nepričakovan dan dopusta, predvsem pa sočutje in razumevanje v svojem delovnem okolju. Razmislite in se pogovorite z nadrejenimi, ali vam vaše podjetje to lahko nudi in zagotovi.
 V zadnjih dveh primerih pa boste potrebovali malce več prilagajanja – če vaše delovno mesto zahteva delo na terenu, vam izguba izpita to onemogoča. Ostaneta vam dve možnosti: lahko se z delodajalcem pogovorite o premestitvi na drugo delovno mesto znotraj podjetja ali pa poiščete delo drugje. S selitvijo v kraj, ki je precej oddaljen od vaše službe, pridejo spremembe tudi na delovnem področju. Se boste vsak dan vozili dve uri, stali v prometnih konicah in se jezili nad zaporami cest ali raje poiskali službo bližje svojemu domu?

Mnogi delodajalci se resnično trudijo obdržati dobre kadre, zato se v takšnih situacijah poskušajo prilagoditi, kolikor je le mogoče – s fleksibilnim urnikom, delom od doma in podobnimi prednostmi. A če so ovire prevelike, da bi jih lahko skupaj premostili, ali pa jih v podjetju preprosto niso pripravljeni, bo morda bolje, da zamenjate službo.

#5 Želite si spremembe

Poleg sprememb v zasebnem življenju pa se lahko tekom kariere spremenijo tudi vaši cilji in želje. Ste pred kratkim zaključili izobraževanje in pridobili višjo stopnjo izobrazbe? Se vam zdi, da bi lahko v kakšnem drugem podjetju zasedli višji stolček, ali pa ste se zavedli, da bi vam morda ustrezalo delo na čisto drugačnem področju? Takšni preskoki se običajno pojavijo po dolgem premisleku in pogovoru z najbližjimi ali pa ljudmi, ki so se že znašli v podobni situaciji. Spremembe so lahko neprijetne, saj se moramo posloviti od znanega okolja in stopiti na povsem novo, še neraziskano pot. A hkrati se z njimi kalimo in učimo.

Novo leto je lahko odlična priložnost za rast. Ne pišite seznama zaobljub, temveč jih uveljavite že takoj na začetku, z novo službo. Verjamemo v vas!