Slovenci smo tiste vrste ljudje, ki se z rekreacijo in najrazličnejšo vadbo ukvarjamo skozi vse leto. Poletje je idealen čas za rekreacijo na prostem, seveda pa se je treba prilagoditi vremenu in se izogniti naporom v času največje dnevne vročine.

»Hmmm, tudi ti bi se lahko lotil kakšnega športe, kaj misliš?« je med sončenjem na plaži Sara zbodla Blaža, ko se je mimo njiju sprehodil mišičast mladenič. Blaž se je, ne da bi odprl oči, pogladil po trebuhu in mirno odvrnil: »Poleti je prevroče. Jeseni začnem, ko se malo ohladi.«

»Poleti je prevroče. Jeseni začnem, ko se malo ohladi.«

Konec poletja je odličen čas za začetek vadbe

Blaža je na začetek rekreacije čez slab mesec ponovno spomnil Robertov mail, v katerem ga je zasul s športnorekreativnimi predlogi. Robertu energije ni manjkalo, seznam predlogov pa si je z zanimanjem ogledala tudi Sara. Vmes je bilo namreč kar nekaj takih, o katerih je razmišljala tudi sama.

»Prav, za vikend ga pokličem in ga povabim na obisk. Malo rekreacije nama res ne bi škodilo …«

Vseeno ga je malo skrbelo, predvsem zato ker je vedel, da se mu v soboto zjutraj zares ne bo dalo tople postelje zamenjati za gorsko kolesarjenje po blatnih kolovozih, obenem pa se je zavedal, da je prav v tem največji čar tovrstnega početja – ko premagaš samega sebe in nato uživaš v zmagi!

»Največje zadovoljstvo je, ko premagaš samega sebe in nato uživaš v zmagi!«

Katero vadbo boste izbrali?

Še preden je Robert prišel na obisk, sta Sara in Blaž naredila kratek pregled oblik rekreacije, ki ju veselijo ter kaj vse bi lahko počela vsak zase, skupaj ali s prijatelji. Čeprav si nista postavila ciljev, se je Sara odločila čez zimo izgubiti nekaj kilogramov, Blaž pa se je kljub pozni odločitvi še vedno poigraval z mislijo o udeležbi na jesenskem maratonu.

  • Rekreacije se lotite dolgoročno. Ne pričakujte »instantnih« in hitrih rezultatov. Vadba naj bo dolgoročna, cilje pa si postavite vsaj za pol leta vnaprej. Če namreč ne tečete redno, se vam v slabih dveh mesecih nikakor ne bo uspelo dovolj dobro pripraviti za maraton.
  • Poskrbite za raznolikost aktivnosti. Da vam ne bo postalo dolgčas in se vam vaje ne bodo uprle, poskrbite za pestrost vadbe. Ne le vaje v fitnesu ali zgolj tek, za telo in glavo je najbolje, če najljubše aktivnosti občasno popestrite še z drugimi športi – plavajte, kolesarite, pojdite v fitnes, tecite na smučeh, igrajte mali nogomet in badminton, lotite se joge ali preskakujte kolebnico.
  • Sami, s partnerjem ali s prijatelji. Pravočasno rezervirajte in najemite športno dvorano ali telovadnico, kjer boste s prijatelji igrali nogomet, odbojko ali kaj podobnega. Ekipni športi so super zadeva, ki poleg vadbe poskrbi tudi za druženje. Badminton lahko igrate s partnerjem, plavate pa sami.
  • Vztrajajte in verjemite vase! Začetna vnema po nekaj tednih običajno nekoliko popusti, posebej ko je treba na tek v deževno in hladno jutro. Nekaj nasvetov o tem, kako verjeti vase, si lahko ogledate v intervjuju z Alenom Kobilico, predvsem pa ne pozabite, da to delate zase.
  • Zima gre. Ste pripravljeni? Če imate radi smučanje, potem je konec poletja odličen čas, da začnete z nabiranjem kondicije za zimske športe. Dobro pripravljeni boste v smučanju bolj uživali, veliko manjša pa bo tudi verjetnost poškodb.

Rekreacija na prostem pa ima še eno veliko prednost – popolnoma brezplačna je! Tekaške poti, trim steze in različna orodja v parkih so brezplačna in enostavna za uporabo, poleg tega pa lahko ogromno navodil in nasvetov najdete tudi na spletu (blogi, nasveti, forumi …).

Na dobro počutje ne vpliva le vadba

Ko je Robert videl Sarin in Blažev seznam, je bil navdušen. Z Blažem sta se dogovorila za pohode na bližnji hrib, z veseljem se jima bo priključil tudi pri pilatesu, na katerega se sam ne bi nikoli odpravil. Robert pa je imel še dva pomembna nasveta:

  • Ne pozabite na počitek! Če greste spat do desetih zvečer, lahko brez težav vstanete že ob pol šestih in do sedmih opravite z uro teka ali vajami za moč.
  • Spremenite jedilnik in poskrbite za zdravo in redno prehrano.

Mimogrede, Blaž in Robert gresta v sredo prvič skupaj »na juriš« na hrib, v petek pa bodo vsi skupaj obiskali dan odprtih vrat na pilatesu. Pa vi, ste že naredili načrt za svojo rekreacijo?

 »Ne pozabite na počitek ter zdrave in redne obroke.«