Moja prijateljica se bo letos spomladi poročila z ljubeznijo svojega življenja. Obeta se zabava leta! Datum in lokacija poroke sta znana. Ljubezen je na vrhuncu, navdušenje tudi. Malce se že šušlja o obleki in glasbi, na katero bomo plesali. Vse je torej tako, kot mora biti. Bodoča nevesta je vse bolj in bolj zaposlena s pripravami in o njih govori v primerno širokem obsegu. Zelo rada jo poslušam. Samoumevno sem prevzela skrb za pretok ostalih, “neporočnih” vsebin. Tako sem ji, precej nepremišljeno, omenila ločitev najbogatejšega zemljana in soproge, ki poteka pred očmi svetovne javnosti. Novica je bila objavljena povsod, omenjalo se je delitev premoženja in vsebino predporočne pogodbe. Delitev premoženja se običajno zapleta skladno z obsegom le-tega. Še posebej brez predporočne pogodbe, ki je v svetu, še posebej med premožnejšimi sloji, zelo pogost dodatek poročnemu listu.

Predporočna pogodba – od aprila 2019 naprej tudi v Sloveniji

Klepet z bodočo nevesto se je ob omembi predporočne pogodbe hitro zasukal v nepričakovano smer in povzročil razburjenje. Nisem vedela, da je Slovenija ena zadnjih evropskih držav, ki instituta predporočne pogodbe ni poznala, in da z aprilom 2019 uvaja možnost sklenitve predporočne pogodbe.

V praksi to pomeni, da bosta partnerja lahko sporazumno določila režim delitve premoženja, tako skupnega kot tistega, ki je nastalo pred nastankom zveze. Torej se premoženje in prihodki ob morebitni razvezi ne delijo “pol-pol”, ampak tako, kot to skleneta zakonca v pogodbi.

Nazaj na bližajočo se poroko! Pozabila sem omeniti, da se prijateljica poroča s simpatičnim, povrhu pa še precej premožnim partnerjem, ki je – sprva bolj v šali kakor zares – predlagal, da razmislita o predporočni pogodbi. Prijateljica je predlog razumela kot nezaupnico, po mojem mnenju predvsem zaradi tega, ker ni poznala zakonodaje in prednosti, ki jih pogodba prinaša. Sledil je prepir, ki se je končal, ko sta se bodoča ženin in nevesta dovolj dobro informirala o prihajajoči novosti.

Kaj pravi zakon?

Kaj je torej predporočna pogodba oz. po slovensko “pogodba o ureditvi premoženjskopravnih razmerij“, ki je razburila mojo prijateljico?

  • Pogodba je opredeljena v Družinskem zakoniku in jo bo možno sklepati od 15. aprila 2019 dalje.
  • Gre za pogodbo, ki zakoncema omogoča svobodno in avtonomno izbiro njunega premoženjskega režima. Laično povedano to pomeni, da se lahko dogovorita, na kakšen način si delita premoženje med trajanjem zveze in tudi ob morebitnem razhodu.
  • Zakonca lahko pogodbo skleneta pred ali po sklenitvi zakonske zveze oz. že sklenjeno pogodbo naknadno spreminjata.
  • Pogodba je veljavna, ko jo overi notar. Pred podpisom pogodbe je notar dolžan vsakega zakonca natančno poučiti o premoženjskem režimu, o pogodbi sami in vseh potencialnih posledicah, ki iz nje izhajajo.
  • Poleg zakoncev jo lahko sklenejo tudi pari v zunajzakonski skupnosti in istospolni partnerji.
  • S pogodbo o premoženjskopravnih razmerjih se ne bo dalo izogniti morebitnim sporom okoli skrbništva za otroke. Glede tega se bosta zakonca še vedno morala dogovarjati pred sodiščem.

Vir: https://repozitorij.uni-lj.si

Predporočno pogodba – da ali ne?

Na srečo se je stanje pri bodočih mladoporočencih hitro normaliziralo, poroka se bliža, omenja se predporočna pogodba, in to v popolnoma novem, pozitivnem kontekstu. Ljubezen in spoštovanje, ki ju čutita eden do drugega, bosta vsaj delno ohranjena tudi ob morebitni razvezi, saj pogodba skrajšuje postopek delitve premoženja na sodišču, ki se mnogokrat razvije v dolgotrajno in mučno kalvarijo za vse vpletene.