Jesen simbolizira čas žetve in pobiranja sadov. Krajši dnevi z manj sonca prinašajo tudi številne »jesenske stroške«, ki se jim le stežka izognemo. Ti so še toliko bolj boleči, če je stanje na računu in v denarnici še vedno pod vplivom minulega poletja. Kako torej omiliti slabo voljo in finančne skrbi ter se prepustiti užitkom, ki jih prinaša barvita jesen?

Poletje je minilo, kot bi trenil. Jutranja prometna konica in številne nove zadolžitve so pregnale misli na poletne pustolovščine. Novi projekti, šola, faks, tečaji, vadnine, nove pnevmatike, kurjava in toplejša oblačila se neposredno odražajo na našem računu. Skrajni čas torej, da prevetrite svojo finančno kondicijo in se postavite po robu nepotrebnim stroškom.

Prevetrite svojo finančno kondicijo

Oktober je mesec varčevanja. Zakaj ga ne bi letos vzeli zares in izboljšali ravnanja s svojimi financami? Vsakdo, ne glede na stanje na računu, mora občasno prevetriti svojo finančno kondicijo. Za začetek premislite o svojih finančnih navadah in siustvarite realno sliko glede svojega trenutnega finančnega stanja – koliko zaslužite, koliko porabite, koliko ste dolžni in koliko prihrankov imate. Ta korak je za vas še posebej pomemben oziroma nujen, če čas merite v intervalih od plače do plače, denar porabite, še preden ga prejmete, ali če nimate nikakršnih prihrankov.

Priložnosti za izboljšave se vam bodo po analizi ponudile kar same od sebe. Podrobnejša navodila, kako do dobrega osebnega finančnega načrta, najdete tukaj: https://verjemivase.si/denar/6-korakov-do-dobrega-osebnega-financnega-nacrta/

Z analizo nad mesečne stroške!

Jeseni se spremeni struktura mesečnih stroškov. Poleg stroškov za elektriko, vodo in podobno se pojavijo novi stroški, vezani na šolsko ali študijsko leto, ogrevanje, razne vpisnine, zavarovalnine in vadnine. Tako se lahko hitro zgodi, da zgubimo nadzor nad številnimi položnicami in trajniki. Presekajte to navado in natančno analizirajte mesečne stroške.

Se vam zdijo zneski za električno energijo, plin, telefon, internet in televizijo previsoki? Jeseni ponudniki tovrstnih storitev pogosto pripravijo ugodne ponudbe za nove naročnike. Če se vam zdi katera od ponudb primerna, se odločite za zamenjavo.

Preglejte tudi ostale mesečne stroške. Naročnine na različne kanale, časopise, vadbe, klube in podobno se splačajo le, če jih uporabljate.

Prodajte stvari, ki jih ne potrebujete več

Prav v vsakem domu se najdejo stvari, ki jih ne uporabljamo (več) in so primerne za prodajo. Po drugi strani je z razvojem spleta prodaja rabljenih stvari postala enostavnejša kakor kadarkoli prej. V jesenskem času se boste najlažje znebili smučarske opreme, prav tako se »iz druge roke« dobro prodaja otroška oprema.

Pa še namig: zlato v zadnjem času dosega zelo visoke vrednosti. Morda je ravno zdaj pravi čas, da se znebite polomljene zapestnice in odsluženih uhanov.

Spremljajte oglase in poiščite najboljše ponudbe

Jesen je poleg novoletne norije zadnja velika priložnost, da trgovci uresničijo svoje prodajne cilje. Zato mnogi pripravijo posebne ponudbe, popuste in akcije.

Podobno velja tudi za nesezonske izdelke. Jeseni boste prav gotovo naleteli na znižane izdelke iz preteklih sezon – na primer žar, klimatsko napravo, opremo za vodne športe in podobne izdelke, ki jih običajno kupujemo v prvi polovici leta.

Kaj pa ozimnica?

Ob poplavi trgovcev in trgovin je ozimnica, kakor smo jo poznali nekoč, izgubila svoj pomen. Bolj kakor kvantiteto iščemo zdravo, kakovostno hrano. Zelo cenjeni so ročno narejeni izdelki iz preverjenih domačih sestavin, po možnosti ekološke pridelave. Ti v trgovinah dosegajo visoke cene, čeprav lahko mnoge pripravimo doma kar sami.

Modernim gospodinjam so na voljo številni blogi in kuharski portali za pripravo jesenskih dobrot, tukaj lahko preberete nekaj pravil o pripravi ozimnice! Za v skrinjo, v posodo za vlaganje ali kar za sproti. Okusno, zdravo in ceneje kot v trgovini. Če vam jih uspe prihraniti, lahko dobrote podarite tudi za Božička. Domači keksi ali marmelada so odlično darilo.

Nekaj idej za pripravo jesenskih domačih delikates:

  • pesto iz vrtnih zelišč,
  • domače testenine: ajdovi rezanci, kostanjevi njoki ali bučni ravioli,
  • grozdni sok in grozdna marmelada,  
  • kakavove ploščice,
  • olje s čilijem in/ali česnom,
  • buče tako in drugače,
  • kostanjev pire (zamrznite ga),
  • sušene in vložene gobe,
  • zavitki s sezonskim sadjem in skuto (tudi to lahko zamrznete),
  • vložena zelenjava.

Najpomembnejše stvari so (skoraj) zastonj

Krajši dnevi, manj sonca in nove obveznosti, ki jih prinaša jesen, mnoge navdajajo s skrbmi in slabo voljo. Če ste zaskrbljeni, se nikar ne predajajte temnim mislim in se ne zdravite s »šoping terapijami«, igrami na srečo ali podobnimi plačljivimi instant rešitvami.  

Veliko bolj prijazno bo za vas in vašo denarnico deloval čas, ki ga boste preživeli v naravi. Jeseni je čudovita. Nabiranje gob, kostanja ali drugih sadežev je odlična ideja. Dnevi so dovolj topli tudi za hribolazenje, kolesarjenje, ribolov ali tek v naravi. Izkoristite jih.

Privoščite si jesen, polno slastnih sadežev in lepih trenutkov!