Potovanja niso nujno draga. Dobra organiziranost in iznajdljivost nam namreč lahko prihranita marsikateri evro. Sama imam najraje popotniška doživetja v dvoje in midva lahko potujeva tudi tedaj, ko načrtujeva nakup avtomobila, se seliva ali pa na dopustu enostavno ne želiva veliko zapraviti.

Pomembno je, kam

Najprej izbereva ugodno destinacijo – Južna, Jugovzhodna ali pa Vzhodna Evropa so odlična izbira za popotnike, ki želimo malce privarčevati. Skandinavija je sicer čudovita, a kaj ko je že v osnovi žepu malce manj prijazna.

S partnerjem sva se lani za prvomajske praznike odpravila v Španijo. Čeprav je dragi velik oboževalec nogometnega kluba Barcelona, se za katalonsko prestolnico nisva odločila. Ta se je namreč zaradi vala turistov, ki se vsako leto zgrinjajo vanjo, v zadnjih letih močno podražila. Še vedno pa sva želela užiti špansko kulturo, okusne tapase in flamenko, zato sva izbrala mesto, ki leži malce južneje – Valencio.

Valencia je čudovita metropola z bogato zgodovino, večkilometrsko peščeno obalo in – kar je naju najbolj pritegnilo – je žepu prijaznejša od Barcelone. Že samo ena nočitev v Barceloni za par znaša med 65 in 150 € na noč, v Valencii pa je ta razkorak med 30 in 85 €. Konec zime sva rezervirala letalski vozovnici iz Trsta, kasneje pa še prevoz iz Ljubljane in nazaj. Ker sva bila dovolj zgodnja, sva lahko potovala ceneje – za krajše lete je namreč priporočljivo letalsko vozovnico kupiti dva do tri mesece prej. Letenje z nizkocenovniki je v zadnjih letih postalo izjemno priljubljeno, saj so pogosto cene letov za kar 50 % nižje kot pri ostalih letalskih družbah, moramo pa biti previdni, saj nižja cena prinaša tudi številne pasti. Od nezmožnosti odpovedi leta do dodatnih stroškov pri ročni prtljagi, če ta ni točno po meri letalske družbe; raje sva vnaprej pripravljena, da se izogneva nepotrebnim stroškom.

Pomembno je, kako

Če je le mogoče, potujeva z ročno prtljago, ki je pri večini letalskih prevoznikov še vedno brezplačna. Doplačilo za prijavljeno prtljago je lahko namreč kar 25 € na kos v eno smer, kar se nama ne zdi vedno potrebno, saj to pomeni 50 € manj, ki jih lahko zapraviva na poti. V še tako majhen kovček lahko spraviva veliko stvari, sploh pa v toplejših mesecih, ko so oblačila tanjša, krajša, lažja. Če se na potovanje odpravljava za več kot nekaj dni, na izbrani destinaciji poiščeva pralnico, kjer lahko umazano perilo opereva za drobiž. Midva sva sicer odpotovala le za šest dni, sva pa morala pametno spakirati, da sva napolnila mini kovčka.

Na potovanje ne greva brezglavo. Vselej izkoristiva obilje znanja, ki nama ga ponuja internet, in raziskujeva. Poiščeva ugodne, a dobro ocenjene restavracije in bare ter skrite kotičke, ki jih poznajo le domačini. Iz tiste mikavne špagetarije na glavnem trgu morda res lepo diši, a nama se zdi, da bova tam hrano zagotovo preplačala. Raje se podava v kakšno ozko stransko ulico, mimo največjih atrakcij in verižnih restavracij s hitro prehrano, in poiščeva manjše restavracije, ki so praviloma tudi precej ugodnejše. Razlika je lahko v celo nekaj deset evrih za oba – povprečno kosilo na glavnem trgu stane do 20 €, v domači gostilnici pa se lahko najeva že za 7 €. Tržnice s sveže pripravljeno hrano so prav tako odlična izbira za popoldanski prigrizek ali pa degustacijo lokalnih dobrot.

Raziščeva, kateri je najboljši način za premikanje po mestu. Različne oblike javnega prevoza so sicer lahko ugodne, velikokrat pa si ga je najlepše ogledati peš ali s kolesom. Naj bo izbrano mesto še tako turistično – zagotovo lahko v njem najdeva kup brezplačnih (ali pa vsaj poceni) aktivnosti. Midva sva si tako že mesece pred odhodom ogledovala različne spletne strani in premlevala, za katere aktivnosti se splača zapravljati in za katere pač ne. En dan sva si, kljub mojemu negodovanju, šla ogledat nogometni stadion, naslednjega pa sva bolj prilagodila mojim željam. Kompromisi so pomemben del potovanja v paru, prav tako pa temelj potovanja z manjšim budžetom. Skleneva ga tudi pri izbiri prenočišča.

V zadnjih nekaj letih se čedalje več popotnikov namesto za bivanje v hotelu odloča za cenejše variante, od hostlov do ponudnikov Airbnb. Hostli niso nujno to, kar si predstavljate – osemposteljna soba s prastarim pohištvom in eno kopalnico na koncu hodnika, ki si jo deli 25 ljudi. Dandanes lahko v mnogih mestih najdemo butične hostle z moderno opremo in dvoposteljnimi sobami, ki parom in družinam dajejo malce več zasebnosti, kljub temu pa nudijo cenovno ugodno prenočišče. Odlična alternativa klasičnemu prebivanju na dopustu so tudi stanovanja Airbnb; v enem izmed njih sva začasni domek v Valencii poiskala tudi midva. Lahko najamete celotno stanovanje, lahko pa tudi sobo. Odločila sva se za slednjo opcijo, saj je šlo za veliko stanovanje z dvema kopalnicama in skorajda nisva vedela, da še kdo prebiva zraven. Tako sva namesto 85 €, kolikor približno stane nočitev v zasebnem Airbnb-ju, plačala le slabih 30. Velika prednost bivanja v stanovanju je tudi kuhinja, kar pomeni, da si lahko hrano pripraviva sama in ne zapravljava za drage večerje v dostikrat povprečnih restavracijah. V najbližji trgovini nakupiva sveže sestavine, nato pa se lotiva skupnega kulinaričnega ustvarjanja, ki je lahko še kako zabavno. Okej, moram pa iskreno priznati, da ob obilici tapasov za 1 € v Valencii niti nisva pomislila na kuho.

Pomembno je, kdaj

Če se le da, potujeva izven sezone. Čeprav je mikavno dopust vzeti ravno sredi julija, ker ga je takrat vzela tudi sodelavka ali ker se takrat “pač spodobi iti na morje”, dobro premisliva o terminu. Leti in prenočišča so namreč v maju, začetku junija ali pa septembra precej cenejši. Če v sezoni cene letov pri nizkocenovnih prevoznikih sežejo do 150 ali celo 200 €, so izven sezone praktično prepolovljene, v posebnih akcijah pa prav neverjetno ugodne. Ne samo to, tudi temperature bodo takrat prijaznejše. Bodimo realni, da v Južni Evropi, kjer temperatura avgusta naraste do 40 stopinj Celzija in več, res ne moreš tako zelo uživati v dopustu. Prav tako pa bo izven sezone na destinacijah manj turistov. A si sploh lahko predstavljate dooolgo peščeno plažo skoraj zase? No, to sva lahko doživela s partnerjem, saj sva se na dopust odpravila konec maja. Potovati “off‑season” tako že dolgo ni več samo za penzioniste.

Pomembno je, zakaj

Ker naju poleg medsebojne ljubezni veže tudi ljubezen do glasbe, sva si želela na najinem potovanju izkusiti tudi nekaj lokalnih, pristnih melodij. Tako sva en večer zavila v flamenko klub, drugič pa sva se odpravila na konec mesta v klub z živo glasbo, kjer so ravno gostili jam session. Imela sva priložnost slišati odlične glasbenike, ki so v Valencio prišli iz celotne Španije, pa tudi sama sva se podala na oder in odigrala nekaj pesmi. Ta izkušnja nama še vedno ostaja v mislih. Bolj kot bi nama ostala draga večerja na glavnem trgu.

Spomini – to je tisto, kar si želimo prinesti s potovanj. Moja najboljša prijateljica si v resnici ne želi snežene krogle iz Aten, mama ne potrebuje odpirača za steklenice in sestra ne magneta, ki bi ga lahko obesila zraven šestnajstih prav takšnih. Kljub temu da so spominki običajno dokaj poceni, jih ne kupujeva brezglavo, saj lahko zanje hitro zapraviva kupček denarja. Če že, jih kupiva manj in tiste bolj (p)osebne. S partnerjem se med potovanjem osredotočiva na naju, na najin skupni čas in spomine (ne spominke), ki jih prineseva domov.

Čeprav sva si za potovanje določila fiksen proračun, pa ne pomeni, da sva varčevala na čisto vsakem koraku. Postavila sva si prioritete in svoj denar namenila tistemu, kar nama je res veliko pomenilo. Na tak način se na potovanja znova in znova lahko odpravljava polna pričakovanj, a brez slabe vesti.