Več, boljše, lepše, hitreje?

Tako malo časa pa tako veliko opravkov. Novic. Želja. Priložnosti.

Občudujem ljudi, za katere se zdi, kot da z nevidnimi nitkami usmerjajo vsa pomembna področja življenja in jih z lahkoto upravljajo, kot da bi šlo za otroško igro. Urejeni, 110-odstotno učinkoviti, s pestrim in zavidanja vrednim družabnim in družinskim življenjem ter vedno novimi in novimi projekti. Najde se še čas za branje knjig, zidanje hiše, tenis, novega kužka in pevski zbor. Kar se mene tiče, bi ob takem urniku zagotovo potrebovala še vsaj psihologa.

Naučeni smo, da moramo nenehno težiti k napredku in izboljšavam. Tako kot pri vseh stvareh v življenju nas pri tem ženejo neka nevidna energija, želja ali strast. Da smo zadovoljni sami s sabo in da presegamo pričakovanja drugih.

A ne glede na vse – moj dan ima samo 24 ur. Če imam veliko dela in se hočem še normalno naspati, poskrbeti za nujna opravila in v miru spiti kavo, je – kar se mene tiče – to to. Vse ostalo je matematika. Več tega, manj tistega, vsota pa še vedno ostaja 24 ur.

Zanimivo pisanje na podobno temo najdete tudi tukaj.

Kaj bomo torej stlačili v omejeni čas, ki ga imamo na razpolago, je odvisno od nas samih. Od naših vrednot, če jih imamo in se jih zavedamo. Tistemu, kar je visoko na naši vrednostni lestvici, bomo posvečali več pozornosti kot stvarem, ki se nam ne zdijo pomembne. Hudo postane, če ne vemo, kaj so naše vrednote. Če nimamo lastnih, so tu mnogi, ki nam bodo poskušali vsiliti svoje. Delodajalci svoje korporativne vrednote, oglaševalci neskončne ponudbe, politiki in populisti svojo »resnico«. In ravno tukaj lahko najhitreje zaidemo v skušnjavo.

Brez trdnih lastnih vrednot čas in energijo porabljamo za uresničevanje ciljev, ki nam jih vsiljuje okolica. Ironično je, da bolj ko se trudimo, bolj se nam zdi, da smo premalo učinkoviti.

Učinkovitega recepta za učinkovitost ni!

A vendar. Tudi če so predali v glavi pospravljeni in živimo v sozvočju z lastnimi vrednotami, je treba za managiranje vsakdana uporabiti veliko spretnosti in načrtovanja. Učinkovitega univerzalnega recepta za učinkovitost ni! Z iskanjem in preizkušanjem pa lahko vsak najde kakega, ki mu bo ustrezal.

Učinkovitost je treba trenirati! Nasvetov, kako biti učinkovitejši doma ali v službi, je veliko. Preizkusite jih. Meni ljub je tale: Nikoli nimaš tako malo časa, da si ne bi mogel privoščiti odmora za razmislek.

Ko je vsega preveč in ne vem, česa naj se lotim, odložim prav vse in razmislim. Odločim se, kateri od opravkov, ki me čakajo, mi bo najbolj kratil spanec, če ga ne opravim. Noči brez spanca res ne maram.

Sicer opažam, da me do kriznih situacij, ko je vsega preveč, ponavadi privede slabo načrtovanje. Rešujejo me seznami opravil ali to-do listki. Letni, mesečni, tedenski in dnevni. Po novem na enem listku združim službene, družinske in vse ostale opravke, ki me čakajo. Preizkusite.

Zelo pozitivno na mojo učinkovitost delujejo tudi nagrade, ki si jih privoščim, ko opravim kaj pomembnega. Kaj lepega, dobrega ali zabavnega si privoščim brez slabe vesti.

Ker mi trenutne razmere to omogočajo, sem se preprosto izognila opravilom, ki sem jih doslej redno opravljala. Razdelila sem naloge. Zdaj jih namesto mene opravijo drugi. Posodo zna v pomivalni stroj zložiti vsakdo, vošji od enega metra. Zlaganje nogavic, na primer, pa je primerno tudi za tiste majše od metra.

Da bi postala res dobro organizirana, bi morala v vsakdanje življenje vpeljati vsaj še nekaj izboljšav. Morda se jih nekoč lotim. Pomagale mi bodo postati boljša, bolj urejena, upešnejša. No, v resnici si najbolj želim, da bi ostala zdrava, obkrožena z prijetnimi ljudmi in vsaj tako srečna, kot sem že zdaj.

Kaj si pa vi v resnici želite? Poglejte na svoj to-do listek.