»Navada je železna srajca,« je imel navado reči Mojčin mož, kadar se je kje pojavila kakšna novotarija. Ampak v zadnjem času je pregovor uporabljal vedno redkeje, saj je bilo sprememb in novosti toliko, da jih tudi on preprosto ni mogel več zanikati.

»V zadnjem času je sprememb in novosti toliko, da jih ni več mogoče ignorirati, temveč jih je treba sprejeti in se nanje navaditi.«

»Presneto, kam smo prišli,« je rekel nekega jutra, ko je Mojca odšla na sestanek prek spleta, oblečena v razvlečeno trenirko. »Včasih smo bili na sestankih urejeni, danes pa takole …«

Mojca se je od srca zasmejala: »Ej, jaz imam vsaj hlače oblečene, ena sodelavka je bila zadnjič menda samo v spodnjicah, ker se tako ali tako ne vidi. Itak pa so zdaj obleke, kravate, kostimi in elegantni čevlji preteklost. Superge so nova črna, dragi,« mu je rekla in se s skodelico kave v roki odpravila v domačo pisarno.

Kaj vse se je spremenilo zaradi epidemije, pa tudi sicer

Spremembe so edina stalnica naših življenj in brez njih bi menda še vedno živeli v jamah, seveda pa jih nekateri sprejmejo in se nanje navadijo prej, drugi pa kasneje. Oglejmo si le nekaj najpomembnejših:

  • Nakupovanje»enostavno, kar iz domačega naslonjača« je najbolj preprost opis. No, kupujete lahko pravzaprav kjer koli, kjer imate dostop do spleta, izdelke vam dostavijo na dom, če vam kaj ni všeč, prav ali pa ste se preprosto zmotili, pa enostavno pošljete nazaj.
  • Finančne transakcije – poslovanje z bankami se je preselilo na splet, računalnike in na pametne mobilne naprave. Nakupe plačujete z dotikom pametnega telefona, prav tako lahko sami nakazujete denar in plačujete položnice.
  • Pravila oblačenja – že pred epidemijo in delom od doma so se začela klasična poslovna oblačila umikati preprostejšim, športno-elegantnim oblačilom, zdaj pa ni nič takega, če se v pisarni prikažete v kavbojkah in supergah oziroma športnih copatih.
  • Vadbe in tečaji – ker so telovadnice, fitnesi in športne dvorane pogosto zaprti, so se vadbe, tečaji in treningi preselili na splet. Namesto v družbi zdaj telovadimo doma, pri tem pa nas lahko vaditelji spodbujajo v živo ali pa si zavrtimo posnetek, ko imamo čas. Enako velja tudi za različne tečaje in predavanja, ki so se spremenili v webinarje.
  • Mobilnost – elektrika, elektrika, elektrika! Električno gnana prevozna sredstva kljub vrsti porodnih težav postajajo vedno priljubljenejša, z njimi pa so povezane tudi velike spremembe pri rešitvah mobilnosti. Namesto lastnega avta se ljudje raje odločajo za najem električnega (car-sharing), vse več je električnih kolesarjev, po mestu pa brzijo električni skiroji.
  • Počitnice in potovanja – zaradi višje sile in prepovedi so lahko tudi pravočasno rezervirani in plačani aranžmaji preklicani ali odpovedani v zadnjem trenutku. Rešitev? Namesto nekajmesečnega načrtovanja raje plavajte s tokom, izberite počitnice presenečenja in izkoristite »last-minute« ponudbo.

Stvari, ki so kar naenkrat (spet) postale pomembne

Že v prvih dneh pandemije se je pri Mojci doma kar precej stvari spremenilo. Poleg sprememb v hiši, s katerimi so poskrbeli za delo in šolanje od doma, so se spet lotili reči, ki so jih v zadnjih letih opustili. Njen mož je bil navdušen nad karanteno, saj se je lahko ob štirih brez slabe vesti »odklopil« od računalnika in si privoščil celo popoldne domačih opravil. Preverite, kaj vse lahko postorite sami:

Samooskrba (1. del) – če imate možnost, si uredite domači vrt. Delo na vrtu sprošča, krepi vaše zdravje in dobro počutje, poleg tega pa vas nagradi z doma pridelanim sadjem in zelenjavo oziroma ozimnico. Mimogrede, vrt oziroma mini vrtiček si lahko uredite tudi na balkonu, terasi ali ravni strehi bloka.

Samooskrba (2. del) – kdaj ste nazadnje sami spekli kruh, naredili domače testenine ali namesto v dostavljeni uživali v pici, ki ste jo od testa do nadeva ustvarili povsem sami?

Postanite hišni mojster – če se v vas skriva mojster, je zdaj idealna priložnost, da ga spustite na plano! Z nekaj orodja, primernim prostorom ter idejami in načrti s spleta (uporabite navodila z Youtuba!) lahko marsikaj postorite in ustvarite!

Branje knjig, urejanje slik, filmi in čas za družino – ker se je tempo življenja malce ustavil, si lahko vzamete čas za vse te reči. Boste videli, kako zabavno je obujanje spominov ob urejanju gigabajtov slik v krogu družine.

»Neverjetno, kako zabavno je urejanje gigabajtov slik in obujanje spominov v krogu družine.«

Nič več ne bo, kot je bilo

Napovedovalci trendov, sprememb in prihodnosti napovedujejo še nekaj drugih pomembnih sprememb: izginili naj bi klasično rokovanje (nadomestilo ga bo »komolčkanje« ali morda celo pozdrav z nogami), zaradi prehoda na delo na domu bo imelo vse manj podjetij lastne pisarne, ampak jih bodo raje najemala za sestanke oziroma prezentacije prek spleta, klasične trgovine se bodo počasi umaknile trgovinam na spletu, lastnoročno podpisovanje dokumentov naj bi nadomestil digitalni podpis, s selitvijo življenja, dela, storitev in zabave na splet pa počasi, a vztrajno izginja tudi ena najpomembnejših stvari – naša zasebnost.

»S selitvijo življenja, dela, storitev in zabave na splet vztrajno izginja tudi ena najpomembnejših stvari – naša zasebnost.«

»Upam, da ti med sestankom ni bilo treba vstati,« je rekel Mojčin mož, ko se je, še vedno oblečena v trenirko, spet prikazala v kuhinji.

»Psssst, še vedno sem na sestanku, ampak sem na mute,« mu je zašepetala, »samo po piškote in še eno kavo sem prišla.«

»No, toliko o tem …« si je zamrmral v brado in obrnil list časopisa. Ah, saj res, tudi klasičnim tiskovinam se v prihodnosti slabo piše …