Vikend oziroma počitniška hišica je idealno okolje za oddih ob koncu tedna, preživljanje počitnic in ukvarjanje s hobiji. Ljudje, ki večino časa živijo v mestu, lahko konec tedna zamenjajo okolje, si oddahnejo in se ukvarjajo s stvarmi, ki so jim ljube. Vikend na nek način odraža, kaj si ljudje na tihem želijo, v čem uživajo in kaj bi pravzaprav radi počeli, če jim ne bi bilo treba hoditi v službo. Vse pogosteje pa se iz mest v ne preveč oddaljene vikende selijo tudi mlade družine, ki imajo dovolj mestnega vrveža in nenehnega hitenja.

Zakaj je vikend popoln kraj za prosti čas in počitek?

Oskar je pred leti kupil manjšo hiško v prekmurski vasici. Z družino so se že prej večkrat odpravili v Prekmurje, kjer so uživali v termah, Oskar je igral golf, njihova najljubša zabava pa je bilo kolesarjenje po prekmurskih ravnicah. Bilo jim je tako všeč, da so kupili majhno hiško in jo preuredili v prijeten vikend z velikim vrtom, ki se na koncu zajeda v manjši gozdiček. Otroci na vikendu neizmerno uživajo, saj so blizu termalni bazeni, včasih se odpeljejo do reke Mure, nekajkrat so si privoščili tudi izlet do Blatnega jezera. Čeprav Oskarjeva družina uživa tudi na počitnicah na morju, na smučanju in v hribih, pa imajo konci tedna v Prekmurju vedno nek prav poseben čar.

»Obožujemo počitnice na morju, smučanje in pohajkovanje po hribih, ampak vikend v Prekmurju pa ima nek poseben čar!«

Poleg igranja golfa Oskarja nadvse navdušuje delo okrog hiše. V manjši delavnici lahko preživi ure in ure, prav tako pri delu na vrtu ali v svojem majhnem gozdu. Po stresnih dneh v službi je to pravi balzam za njegovo počutje, za povrh pa so prijazni sosedje eni najboljših ljudi na svetu.

Povej mi, kje imaš vikend, in povem ti, kakšen si

Vikend ne sme postati zgolj še ena hiša, za katero je treba skrbeti, ampak kraj, kjer si odpočijete, počnete, kar vas veseli, in kamor se vedno radi vračate. Seveda ga je treba tudi vzdrževati, pospraviti in počistiti, a prav zato mora biti preprost in predvsem ne prevelik. Upoštevajte pravilo »manj je več« in ga prilagodite temu, kar najraje počnete:

  • Za aktivno preživljanje prostega časa boste imeli na vikendu shranjeno opremo za svoje najljubše aktivnosti – smuči, krplje, sani, kolesa, kajak ali kanu, nahrbtnike, pohodne palice, ribiško opremo in podobno.
  • Če radi berete, slikate, fotografirate ali kako drugače ustvarjate, je vikend naravnost idealen kraj, viseča mreža ali udoben fotelj pa obvezna oprema.
  • Super je, če imate na vikendu prostor za druženje, recimo vrt ali teraso z zunanjim žarom. Počitniška hiša je naravnost odlična tudi za najrazličnejša praznovanja in vaši prijatelji se bodo vedno radi vračali k vam, še posebej če bodo lahko pri vas tudi prespali.
  • Vikendi so odlični tudi za ljubiteljsko pridelavo najrazličnejših domačih dobrot. Vinograd, nasad oljk, sadovnjak ali vrt z rastlinjakom so učinkoviti blažilci stresa, vendar so obenem tudi obveznost.
  • Če bi radi združili prijetno s koristnim, lahko vikend poleti spremenite v kraj, kjer organizirate počitniško varstvo. Starši, ki ne vedo, kam z otrokom med počitnicami, bodo vaše ideje nadvse veseli.

»Ker ga je treba tudi vzdrževati in pospravljati, mora biti vikend preprost in ne prevelik, sicer čez teden pospravljate doma, za konec tedna pa na vikendu.«

Bi zamenjali vikend za dom – za vedno?

Počitniška hiška z leti postaja vedno primernejša tudi za daljše bivanje, predvsem zato ker se spremenijo vaše potrebe in pričakovanja. Ko otroci odrastejo in odidejo od doma, postaneta stanovanje ali hiša kar naenkrat prevelika in predvsem prazna, klic prijetnega in udobnega vikenda pa vedno močnejši. Z nekaj prilagoditvami lahko vikend postane prijeten dom, še posebej po upokojitvi, če vam zdravje to dopušča, seveda. Vikend ima s tega stališča ogromno prednosti in koristi:

  • Ker je manjši, se v njem počutite manj »izgubljeno« in bolj domače.
  • Svoje stanovanje v centru mesta lahko odstopite otrokom, ki si tam ustvarijo lastno družino.
  • Na vikendu lahko v miru uživate ali pa imate dela za ves dan, kakor želite.
  • Vaši otroci vam bodo neizmerno hvaležni, če bodo lahko poleti k vam poslali svoje otroke na počitnice.
  • Ne boste se preselili med neznance, ampak »na svoje«, v znano okolje in med ljudi, ki jih poznate.

Vikend pa je lahko tudi odlična investicija. Mnogi si po nekaj letih življenja v mestu želijo miru in življenja stran od mestnega vrveža, nekateri kraji postajajo tudi turistično vedno bolj zanimivi. In če se vam zgodi, da vikenda nihče ne uporablja in začne samevati, ga lahko kadarkoli tudi prodate.

»Ko se otroci odselijo in ostane hiša na pol prazna, postane klic prijetnega, udobnega in preprostega vikenda še močnejši.«

Potem, ko je s svojo sestro poiskal varovano stanovanje za svoja starša, je začel Oskar resno razmišljati o tem, da bi se po vrnitvi nazaj v Slovenijo preselil v Prekmurje. Vikend mu ponuja vse, kar potrebuje, cestne povezave so dobre, poleg tega pa mu zaradi narave dela ni treba vsak dan hoditi v pisarno, ampak lahko dela tudi od doma. Pa še golf igrišče je čisto blizu …