»Si prepričan, da si vse to lahko privoščiš?«

Novembrski bančni izpisek je bil kruto realen. Stanje na TRR-ju je bilo na spodnji meji limita, vsota porabljenega denarja na izpisku kreditne kartice je bila prav tako enaka največjemu razpoložljivemu znesku, denar je dolgoval tudi nekaj prijateljem. Oskar ni bil prvič v takem položaju, a tokrat se mu je prvič zgodilo, da je moral na bencinski črpalki počakati na svojo sestro, da je prišla plačat račun za gorivo.

Sredi decembra se je položaj še poslabšal, saj je s plačo komaj pokril stroške kreditne kartice in negativnega stanja na tekočem računu. Prihajati so začeli tudi prvi opomini za telefon in druge stroške, do konca pa ga je na realna tla postavil opomin lizing hiše, ki ji je dolgoval že dva obroka za avto. Odločno so mu povedali, da mu bodo po tretjem opominu avto odvzeli.

»Moja največja težava je bila v tem, da sem se po hitrem uspehu svojega podjetja navadil razsipnega življenjskega sloga. Ustvaril sem videz uspešnega podjetnika, ki si lahko privošči, tak imidž pa sem želel ohraniti za vsako ceno tudi po tem, ko je moje podjetje propadlo in sem si moral poiskati službo.«

Oskarju, ki je imel včasih uspešno podjetje, so se tla pod nogami dokončno izmaknila, ko mu je novo posojilo »samo za nekaj dni« zavrnil njegov dober prijatelj: »Oskar, vem, da nisi dolžan samo meni in če ne boš česa ukrenil, boš na koncu ostal brez vsega. Brez denarja in brez prijateljev. Vzemi se v roke, še preden bo prepozno.«

Sprememba življenjskega sloga namesto nenehnega sposojanja

Edina možna in učinkovita rešitev je bila popolna sprememba načina razmišljanja in življenja, december pa idealen čas za zahtevno novoletno obljubo: svoje finance bo spravil nazaj na zeleno vejo!

Sestavil je načrt, ki je vključeval natančen pregled trenutnega stanja (seštevek vseh dolgov, mesečni prihodki, pregled premoženja, ki se ga da prodati), radikalno zmanjšanje izdatkov (analiza izdatkov in vzroki za zapravljanje za zadnje tri mesece) in časovnico vračanja nakopičenih dolgov (koliko lahko vrne na mesec, komu najprej itd).

»Dejstvo, da je okolica videla, da sem z vrha padel na dno, je bil močan udarec za ego in samozavest.«

Najtežji korak pa je bil sprememba načina življenja, ki si ga s svojimi prihodki ni mogel privoščiti. Odreči se je moral vrsti prej samoumevnih reči, kot so najnovejši telefon vsakega pol leta, (pre)drag avto, kosila in večerje v restavracijah ter vrsta različnih dejavnosti, kot so golf, smučanje, kajtanje in podobno. Te so namreč vključevale tudi drago opremo in potovanja.

Kako se rešiti, ko si do vratu v dolgovih?

Oskar je imel to srečo, da mi je služba še vedno prinašala reden dohodek. Po sprejeti odločitvi o rešitvi iz težav se je po nasvet in pomoč odpravil tudi v banko. Namesto visokega limita na karticah ter nenehnega negativnega stanja je imel Oskar odslej le eno kreditno kartico z manjšim limitom, takojšnjega poplačila najbolj kritičnih dolgov pa se je lotil s potrošniškim kreditom, katerega obroki so bili prilagojeni Oskarjevi plači. Pogovoril se je tudi z drugimi upniki – prijatelji in sorodniki. Na srečo so mu bili vsi pripravljeni pomagati in so pristali na postopno vračanje dolgov.

Ker je bilo stanje zelo resno, mu ni preostalo drugega, kot da je prodal svoj avto, poplačal lizing in si kupil cenejši rabljen avto. Sprva je razmišljal je tudi o prodaji stanovanja in najemu cenejšega, vendar se za to možnost na koncu ni odločil.

Vse je v glavi!

Po nekaj tednih je Oskar ugotovil, da je pri reševanju težav in spremembi navad ključna – disciplina! Natančno spremljanje in beleženje stroškov, načrtovanje odhodkov ter preprečevanje impulzivnih nakupov zahtevajo jekleno trdno voljo, še posebej po prvem tednu ali dveh začetne zagnanosti.

»Še vedno odplačujem stare dolgove, a obenem že iščem nove priložnosti za ponovno vrnitev v podjetniške vode.«

Oskarjev načrt predvideva poplačilo vseh dolgov v petih letih, če pa mu bo uspelo uresničiti še nekaj svojih podjetniških idej, pa morda še prej. V rokavu ima zanimiv projekt, pri katerem bi lahko povezal svoje znanje računalništva (programiranja), navdušenja nad sodobnimi tehnologijami ter priložnosti, ki jih ponuja 3D tiskanje. Vložek v osnovno opremo ni (pre)velik, svojo priložnost pa vidi predvsem v izdelavi izdelkov zahtevnih oblik iz lahkih kovin in zlitin.