Če vas zanimajo kriptovalute, si najprej oglejte, kako se je vse skupaj začelo z bitcoinom. Takole piše v Wikipediji: 18. 8. 2008 je bila registrirana domena bitcoin.org, 31. 10. istega leta pa je Satoshi Nakamoto, skrivnostni avtor Bitcoina, objavil dokument z naslovom »Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System«. 3. 1. 2009 je Satoshi prirudaril prvi bitcoin blok (blok 0), ki je prinesel 50 bitcoinov.

Prva transakcija bitcoinov se je zgodila 12. 1. 2009, ko je Satoshi z 10 bitcoini nagradil programerja Hala Finneya za podporo in prenos programske opreme. Mimogrede, identiteta avtorja bitcoina ni znana, saj nihče natanko ne ve, kdo stoji za imenom (ali psevdonimom) Satoshi Nakamoto. Zadnjič se je menda oglasil aprila 2011, nato pa je »izginil«.

Dolga doba zamujenih priložnosti

Začetno vrednost bitcoina so uporabniki določali z dogovori na bitcoin forumu, zelo znana pa je zgodba o dveh picah, za kateri je Laszlo Hanyecz maja leta 2010 plačal 10.000 bitcoinov. No, če Laszlo takrat ne bi kupil dveh pic, vrednih 25 EUR, bi imel danes na svojem trdem disku računalnika slabe pol milijarde evrov … (opomba: vrednost 1 BTC na dan pisanja tega zapisa (18. 3. 2021) je bila 48.949 EUR).

Vrednost bitcoina je nato počasi naraščala do vrednosti 100 EUR konec leta 2013 in nato do 1.000 EUR aprila 2017. Konec leta 2017 smo doživeli skok na skoraj 15.000 EUR, ki mu je sledil padec nazaj na 3 tisočake, nato pa se je začelo novo obdobje »kriptomanije«, ki je do 2021 vrednost bitcoina dvignila do vrtoglave vrednosti 50.000 EUR.

So najdonosnejša leta za investiranje v kriptovalute že zamujena?

Kriptovalute so decentralizirane digitalne valute in niso vezane na centralne banke, zato niso podvržene regulaciji. Vseeno pa na njihovo vrednost vpliva vrsta drugih dejavnikov, zato se lahko ta močno spremeni že v enem dnevu ali celo v eni uri. Včasih je dovolj že izjava Elona Muska, da bo v kripto investiral 1,5 milijarde evrov, da vrednosti poletijo v nebo.

Namig: pred nekaj leti so napovedovali, da bitcoin ne more preseči 5.000 EUR. Danes napovedujejo, da lahko doseže vrednost pol milijona. Če ste v dvomih ali vas mika vstop v kripto svet, berite dalje …

Zlato pravilo: Investirajte le toliko, kolikor ste pripravljeni izgubiti

Neznanje, pohlep in želja po hitrem zaslužku so v zgodovini ustvarili največ revščine, zato tudi pri investiranju v kriptovalute upoštevajte zlato pravilo investiranja: Vložite le toliko, kolikor si lahko privoščite in kolikor ste pripravljeni izgubiti! Tudi na trgu kriptovalut namreč ni zagotovil, da bo vrednost še naprej rasla, zato naj bodo kriptovalute le en del vašega investicijskega portfelja. Pri tem se ne ozirajte na to, koliko so v kriptovalute vložili vaš sosed, neki znanec ali sodelavka.

Nevarnosti in napake

Za konec bi vas radi opozorili še na nekaj dejstev, pogostih napak in nevarnosti, na katere morate biti pozorni pri investiranju v kriptovalute:

  • Neznanje – poskrbite, da boste natančno vedeli, v kaj se spuščate. Okrepite svoje znanje o tem, kaj so kriptovalute, kaj je tehnologija veriženja blokov (blockchain), kako poteka trgovanje, kaj kupiti in česa ne ter kaj vse vpliva na vrednost. Berite forume, strokovne članke, varnostna navodila in opozorila. Ker zgolj to, kaj vam je rekel sosed Marjan, pač ne šteje …
  • Zaupanje in naivnost – tudi v svetu kriptovalut je vse preveč goljufov, ki obljubljajo sanje, nato pa vas pustijo na cedilu. Predvsem ne nasedajte čudovitim oglasom na družabnih omrežjih ali elektronski pošti, poslani s sumljivih naslovov.
  • Zaščita – virusi, hekerski napadi in izgube gesel vas lahko v hipu stanejo vloženega denarja. Preden pošljete svoj denar v medmrežje, poskrbite za varnost!
  • Kaj kupiti in kje – verjetno ste že slišali za bitcoin, ethereum in stellar, ampak ali veste, da je v svetu kriptovalut trenutno več kot 4.500 različnih kovancev? S kriptovalutami lahko trgujete na kripto borzah, pojavljati pa so se začeli tudi skladi in različni portfelji, ki omogočajo razpršene kripto naložbe. Preden sklenete sodelovanje, preverite, kako visoke so provizije ter način delitve morebitnega dobička. Izguba bo, jasno, zgolj vaša.
  • Vlagajte premišljeno – ne najemajte kreditov in ne izposojajte si denarja za investiranje v kriptovalute! Še enkrat: investirajte le toliko, kolikor lahko izgubite!