Se vam včasih zazdi, da bi v odraslosti potrebovali navodila za uporabo? Pa s tem ne mislimo navodil, kako zamenjati vrečko na novem sesalcu, kako sestaviti Ikein regal ali pa kako dolgo je treba polniti pametno uro pred prvo uporabo. V mislih imamo navodila za uporabo denarja; natančneje kako upravljati domače finance. Vsak posameznik ima svoje denarne navade, ki jih “prinese s seboj”, ko vstopi v razmerje, in te se razvijajo še kasneje, ko to postane družina. Otroci lahko pomenijo veliko finančno obremenitev, zato je skrbno gospodarjenje še toliko večjega pomena, a kaj ko včasih pravih navodil preprosto ni. Dobra novica je, da se spretnosti upravljanja z denarjem lahko priučite, pričnete pa lahko že z nekaj nasveti, ki smo jih za vas pripravili v nadaljevanju.

Imejte prihranke na strani

Že v času naših babic so denar spravljali v najbolj skrite kotičke doma – za hude čase, ko so včasih rekli. Raziskave kažejo, da je dobro imeti minimalno tri ali optimalno 12 mesečnih plač vedno na rezervi za nepredvidljive tegobe in težave (na primer nepričakovana izguba službe, bolezen, naravna nesreča, ki poškoduje dom, in podobno). Saj vemo, 12 plač se sliši res ogromno, a morda se vam v nekaj letih tudi toliko nabere. Zasilni sklad vam lahko pomaga izogniti se morebitnim dolgovom ali pa ponudi finančno varnost in fleksibilnost. Tudi tu vam lahko na pomoč priskoči moderna tehnologija – trgovini v Google Play ali AppStore (s ključnimi besedami emergency fund calculator) poiščite pametne kalkulatorje, ki vam bodo na podlagi potreb vašega gospodinjstva pomagali izračunati, koliko naj bi znašal vaš zasilni sklad. Za dodatno vzpodbudo preverite še 7 hitrih trikov domačega varčevanja, ki smo jih pripravili v sorodnem članku.

Pogovarjajte se o financah

Denar je pogosto tabu tema, a ni treba, da je tako. Tako kot si s partnerjem zaupata pri drugih zadevah, se morata odprto pogovarjati tudi o denarju. To pomeni, da si med seboj razkrijeta morebitne dolgove iz preteklosti in si aktivno prizadevata, da jih odplačata, ali pa da po zmožnostih prispevata v skupen sklad – za otroke, stanovanje ali nepričakovane izdatke. Večjih nakupov ne opravljajta, ne da se prej posvetujeta drug z drugim, seveda pa vsota, ki velja za večji nakup, variira od družine do družine, zato se dogovorita za takšno, ki ustreza obema. Pravi čas za pogovor o financah je morda ravno takrat, ko plačujeta mesečne račune: takrat lahko naredita pregled izdatkov prejšnjega meseca in pripravita načrt za nadaljnje finančne podvige.

Zapravite manj, kot zaslužite

Saj vemo, tale nasvet naj bi bil samoumeven, a hkrati se spomnite kreditnih kartic, možnosti nakupa računalnika na obroke ali pa avtomobila na leasing. V vaši okolici se pojavlja vse več dražljajev, ki vas spodbujajo, da zapravite več, kot bi v resnici potrebovali. Čeprav plačujete obroke po nekaj 10 ali pa nekaj 100 € na mesec, se v nekaj letih naberejo ogromne vsote, ki bi jih morda lahko investirali drugače in drugod.

Določite in spremljajte družinski proračun

Najprej se odločite, kakšen sistem spremljanja prihodkov in odhodkov vam najbolj ustreza. Imate tri možnosti:

  • Beležka in pisalo: Morda malce staromodno, a preverjeno. V dva stolpca le zapišete vse vire prihodkov in odhodke; če se stolpca na koncu ujemata oziroma seštevek drugega ne presega prvega, ste na dobri poti.
  • Tabela: Za najbolj uporabno orodje se tu izkaže Microsoft Excel. Lahko si ustvarite lastno tabelo ali pa pobrskate po spletu in najdete že preverjene primere. Elektronska tabela vam v primerjavi z običajno prinese dosti več funkcij (recimo primerjava med različnimi časovnimi obdobji, avtomatski izračuni in podobno), če ste le malce vešči dela s programom.
  • Brezplačna spletna orodja: Na voljo imate kar nekaj spletnih programov, ki so na voljo tako na računalnikih kot tudi na mobilnih napravah – preverite morda Mint, Prism in podobne.

Nato v tabelo vpisujte seznam vaših prihodkov: to so lahko vaša plača, morebitni redni bonusi, preživnina za otroka ali pa kakšni drugi viri. Odhodki se razdelijo na tri kategorije: fiksni zavezani stroški (ti so vsak mesec enako visoki, npr. odplačilo kredita ali najemnina za stanovanje), variabilni zavezani stroški (njihova višina se od meseca do meseca razlikuje, npr. plačilo stroškov ogrevanja, stroški goriva, hrane …) in diskrecijski stroški (gre za stroške, ki niso nujno potrebni, a nam zagotavljajo prijetno preživljanje prostega časa ali ponudijo nek izdelek ali storitev, ki ni ključnega pomena za življenje, npr. članarina za fitnes klub, vstopnica za kino, dekorativni elementi za dom). Po kakšnem mesecu ali dveh preglejte in primerjajte tabele med seboj ter prilagodite proračun tam, kjer je to potrebno. Morda ste precenili svoje dohodke ali pa pozabili na nepričakovane odhodke, kot je popravilo avtomobila, zato imejte v svojem proračunu vedno še nekaj “praznega prostora”. Kateri koli sistem izberete, pazite, da ste dosledni in da pridno vpisujete postavke v tabele – najlažje kar sproti (po opravljenih gospodinjskih nakupih ali pa takoj po plačilu računov). Doslednost vam bo na dolgi rok zagotovila finančno stabilnost in lažje upravljanje z denarjem.

Otroke naučite skrbnega ravnanja z denarjem

Občutek odgovornosti moramo otrokom priučiti že zgodaj. Spodbujajte jih k varčevanju s prikupnimi pujski in jim kupite prvo denarnico, ki jo krasijo njihovi najljubši risani junaki. Ob posebnih priložnostih, kot sta rojstni dan ali pa izguba prvega zobka, običajno od vas ali pa drugih družinskih članov lahko prejmejo nekaj evrov – svetujte jim, naj jih prihranijo. Slej kot prej jim ponudite tudi žepnino. Ta naj ne bo potuha za brezglavo zapravljanje, temveč naj jo skrbno hranijo za stvari, ki so pomembne. Kdaj pa kdaj naj jim denarja tudi zmanjka – tako se bodo naučili dragocene lekcije, da denar ne pada z neba. V sorodnem članku preverite, kako svoje otroke s pomočjo žepnine čim bolje naučiti odgovornega ravnanja z denarjem.

Da pa varčevanje otrok ne bo omejeno le na glinene pujske, spoznajte varčevalni račun Brihta. Do 15. leta starosti lahko otroci nanj skrbno nalagajo denar, odprtje in vodenje računa pa je brezplačno. Privarčevane vsote bodo tako na varnem in čakale na tiste zares pomembne nakupe. Še to – za pridnost pri varčevanju bodo otroci prejeli tudi obresti! Vabljeni v najbližjo poslovno enoto Sparkasse ali pa na Sparkasse.si, da izveste več o Brihti. Pri nas imamo namreč prava navodila za uporabo!