Blaž je Sari o »modrem ponedeljku« govoril že lani, a mu takrat Sara ni verjela niti besede. »Najbolj depresiven dan? Resno?« se mu je smejala.

»Resno! In na eno od spremenljivk vpliva tudi črni petek,« ji je razlagal.

Takrat se je Sari vse skupaj zdelo zelo smešno, letos pa je že sredi januarja začela postajati vedno bolj slabe volje.

»Modri ponedeljek? Resno?«

»No, sem ti rekel. Modri ponedeljek se bliža,« je Blaž v soboto še prilil olja na ogenj in Saro do konca razkuril.

Od obljub do depresije

Modri ponedeljek se je rodil leta 2005 kot del marketinške kampanje britanske počitniške agencije, ki je z oglasom za modri ponedeljek spodbujala ljudi k rezervaciji počitnic. Dan pa ni bil določen kar tako, na pamet, ampak so ga izračunali po čisto pravi matematični formuli. Oče formule je britanski psiholog dr. Cliff Arnall, vanjo pa je vključil več dejavnikov, ki vplivajo na počutje ljudi:

  • vreme (W),
  • čas, ki je minil od božično-novoletnih praznikov (T),
  • zadolženost oziroma dolg (d),
  • plača (D),
  • čas od opustitve novoletnih obljub (Q),
  • nizka motivacijska raven (M),
  • intenzivnost občutka, da je treba nekaj ukreniti (Na).

Formula je videti takole:

((W+(D-d)) * TQ)/(M* Na)

Modri ponedeljek nima enote, s katero bi ovrednotili stopnjo depresije. Konec koncev je tudi ponedeljek ena od sestavin formule, saj velja ta dan v vsakem tednu za najbolj zoprnega.

Zdravilo zoper depresivni ponedeljek

Zdravilo zoper modri ponedeljek je sestavljeno iz dveh delov. S pripravo prvega dela zdravila je treba začeti že ob koncu prejšnjega leta, tik pred začetkom novoletnih nakupov. Ena od sestavin je povezana tudi z odgovornim nakupovanjem daril, saj boste tako močno zmanjšali eno od spremenljivk – dolg.

V ta del spadajo tudi novoletne obljube. Izberite jih po treznem premisleku in naredite dober načrt, kako jih boste uresničili. Nikar se ne zaletite preveč in ne pričakujte rezultatov čez noč, ampak začnite svoje navade in način življenja spreminjati postopoma.

»Modri ponedeljek je manj depresiven, če zmanjšate vrednost spremenljivk v števcu ulomka.«

Drugi del zdravila si lahko pripravite sproti, saj zanj velja, da je vse v vaši glavi. Gre namreč za to, da vremenu, poprazničnem mrtvilu, prehladu in turobnim dnevom ne pustite, da vas spravijo v slabo voljo. Vsako jutro si recite: »Verjamem vase!« in dan začnite polni optimizma! V vsaki stvari poskusite najti nekaj pozitivnega, počnite stvari, ki jih imate radi, veliko se smejte ter se družite z družino in prijatelji.

Z dobro voljo zdržite do junija in najsrečnejšega dneva

Sari se Blaževe teorije o modrem ponedeljku niso zdele preveč smešne. Zaradi ponavljajočega se prehlada je že po dveh obiskih pilatesa prekinila z vajami, na živce ji je šlo predvsem vreme z mrazom brez snega in kratkimi zimskimi dnevi.

»Najsrečnejši dan leta? Resno?«

»Ljubica, poglej na vse skupaj s svetle plati,« jo je tolažil Blaž. »Lani si imela takle čas na računu debel minus, s pilatesom pa nisi zaključila, ampak si ga le začasno prekinila zaradi prehlada. Poleg tega pa te po izračunih že konec junija čaka najsrečnejši dan leta!«

»Najsrečnejši dan leta? Resno?«