Sarin seznam daril za sorodnike in prijatelje je bil dolg. Blaža je ob pogledu na dolgo vrsto imen zaskrbelo, koliko ju bodo vsa ta darila stala, Sara pa ga je hitro pomirila, da je pripravila darila za manj kot 10 evrov na osebo.

»Kaj pa dobiš za 10 evrov? Mislim, da nama ne bo potem nerodno?« A Sare ni skrbelo. Njena darila niso bila le kupljena, ampak tudi izdelana, saj se je z njimi ukvarjala že skoraj vso jesen. Reči, ki jih je kupila, pa je izbrala povsem po svoje in jih kupila ob različnih priložnostih, predvsem pa ne pod vplivom svetlečih se potrošniških sloganov in v zanosu božično‑novoletne evforije.

»Kaj pa dobiš za 10 evrov? Mislim, da nama ne bo potem nerodno?«

Od popustov in akcij do prazne denarnice

Kupovanje daril je čustven dogodek, prav čustva pa ljudem pogosto zameglijo presojo. Vsi si želimo delati dobro, razveseljevati prijatelje in sorodnike ter jim z darili pokazati, da nam veliko pomenijo. To s pridom izkoriščajo trgovci, ki ustvarijo prešerno vzdušje in ponudijo »pomoč« pri nakupih z najrazličnejšimi triki: popusti, akcijami, enkratnimi priložnostmi, glasbeno in svetlobno kuliso ter nenehnim ponavljanjem, da nakupovanje osrečuje.

»Ali nakupovanje res osrečuje?«

Kako kupovati odgovorno?

Podobno kot pri kupovanju drugih daril, varčevanju ali organizaciji zabave je tudi pri kupovanju novoletnih daril najpomembnejši – načrt:

  • naredite seznam vseh, ki jih želite obdarovati,
  • označite, kako »pomembni« so oziroma kako veliko darilo jim boste namenili,
  • določite si skupno vsoto denarja, ki jo boste namenili za darila in jo razdelite med vse obdarovance,
  • pomembno – razmislite, kaj bi komu kupili in skušajte to ujeti v predviden znesek.

To so osnovni koraki, s katerimi se boste izognili vrtincu brezglavega in impulzivnega zapravljanja. Dodatna varovalka je tudi skrbno beleženje vseh nakupov in pregled nad stanjem predvidenega proračuna.

»Tudi za nakupovanje novoletnih daril je dobro imeti načrt.«

Skušajte se izogniti nakupovanju v nakupovalnih centrih, saj boste veliko več odličnih daril ter pravi duh nakupovanja božičnih daril našli na božičnih sejmih, na stojnicah v starem mestnem jedru, na bazarjih in podobno. Privoščite si sprehod med stojnicami, pokukajte v majhne butične prodajalne in poiščite izdelke, narejene doma. Boste videli, idej bo za zvrhan koš!

Izjeme

Pri vsakem obdarovanju obstaja nekaj izjem – ljudje, ki so vam še posebej pri srcu, ali nekdo, ki zares potrebuje nekaj več, recimo. V takem primeru lahko podarite denar ali v božično-novoletno darilo spremenite nekaj, kar ste tako ali tako nameravali kupiti, lahko pa darilo namenite tudi sebi in svojemu partnerju.

Novoletna darila za otroke

Pri otrocih odrasle še posebej rado zanese, zato skušajte tudi tu uporabiti zdravo pamet in ne zgolj slepo ustreči vsem v pismu zapisanim željam. Preden daste pismo na okensko polico, ga skupaj preglejte in »poizvedite«, katere želje so bolj pomembne od drugih. Namignite, kaj palčki lahko izdelajo ali kaj se da stlačiti skozi dimnik in zožite izbor na dve ali tri darila. S tem si boste prilagodili manevrski prostor in predvsem znižali stroške, darilo pa bo še vedno natanko tako, kot si ga otrok želi.

»Kaj pa, če bi letos podarili nekaj zares neprecenljivega?«

Darila, ki ne zahtevajo zapravljanja denarja

Ko boste sestavljali seznam ljudi in daril zanje, odložite oglasne letake in kataloge trgovcev. Poskusite pomisliti tudi onkraj fizičnih daril in denarja ter podarite nekaj neprecenljivega. Kdo ve, morda pa vam bo letos uspelo obdarovanje spremeniti v povsem novo doživetje? Srečno!